Borsaya grev yasak

TBMM'deki Sermaye Piyasası Kanunu Taslağı'nda İMKB çalışanlarına sürpriz bir yasak geliyor. Taslak kanunlaşırsa, Tezkop - İş Sendikası’na üye olan yaklaşık 450 civarındaki borsa çalışanı grev hakkından olacak.

Borsaya grev yasak
05 Temmuz 2012 Perşembe 09:52 tarihinde eklendi, 1.001 kez okundu.

 

Türkiye Türk Hava Yolları'ında grev yaptığı için işinden atılan çalışanları tartışırken, bir başka kamu kuruluşu olan İstanbul Borsası'na da grev yasağı geliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan yeni Sermaye Piyasası Kanunu Taslağı’na göre, sendikalı olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) çalışanlarının grev ve lokavt hakları ellerinden alınıyor. Şu anda TBMM Plan Bütçe Alt Komisyonu'nda olan taslağın 136. maddesinin 5. fıkrasına göre, borsalar ve diğer teşkilatlanmış pazar yerleri, merkezi takas kuruluşları, merkezi saklama kuruluşları ve MKK tarafından yürütülen hizmetlerde grev ve lokavt yapılamayacak. Taslağın yasalaşmasının ardından Türk-İş'e bağlı Tezkop-İş Sendikası’na üye yaklaşık 450 civarındaki İMKB çalışanının grev hakları ellerinden alınmış olacak. 
 
4 YIL ZAM ALAMAYINCA SENDİKALI OLMUŞLARDI 
Aslında İMKB tarihinde bugüne kadar hiç grev olmadı ancak 2006 yılında grevin eşiğinden dönüldü. Şöyle ki, 20012005 yılları arasında 4 yıl boyunca hiç zam alamayan İMKB çalışanları çareyi örgütlenip sendikalı olmakta bulmuş ve başkan yardımcıları ve bölüm müdürleri de dahil neredeyse bütün borsa çalışanları Tezkop-İş'e üye olmuştu. Sendika ile İMKB yönetimi arasında uzun süre zam pazarlıkları yaşanmış ve görüşmelerin tıkanması üzerine sendika grev kararı alacağını açıklamıştı. Ancak son görüşmelerde İMKB yönetimi çalışanların taleplerini kabul etmiş ve grevin eşiğinden dönülmüştü. İMKB çalışanları toplamda yüzde 100’ün üzerinde zam almıştı.
 
'SATIŞTA SORUN İSTENMİYOR' 
Her ne kadar bugüne kadar herhangi bir grev yaşanmasa da, grev hakkı, İMKB çalışanları için toplu iş sözleşmelerinde önemli bir silahtı. SPK Kanunu Taslağı ile grev ve lokavtın yasaklanmasının arkasında, önce anonim şirket, daha sonra da özelleştirilmesi gündem olan İMKB'de satış sürecinde herhangi bir sıkıntı yaşanmamasının yattığı konuşuluyor. 
 
YENİ PERSONELE HİZMET İKRAMİYESİ YOK 
İMKB personelini ilgilendiren bir diğer önemli gelişmenin de 29 Haziran'da yaşandığı öğrenildi. İMKB yönetimi ile bir araya gelen sendika temsilcilerinin İMKB çalışanlarının aldığı hizmet ikramiyesi konusunda 2013 yılı sonuna kadar mutabakata vardığı belirtildi. Ancak taraflar arasında varılan mutabakata göre, İMKB'nin yeni personeli artık hizmet ikramiyesi alamayacak. Eski personelin ise bu hakkı saklı kalacak. İMKB çalışanları emeklilik halinde emekli ikramiyesi dışında son maaşı üzerinden çalıştığı yıl kadar hizmet ikramiyesi alıyor.
 
‘BAŞKANLAR KURULU’NU TOPLAYACAĞIZ’ 
İMKB çalışanlarının örgütlü olduğu Tezkop-İş İstanbul 4 Nolu Şube Başkanı Cemal Kement, sendikanın Başkanlar Kurulu'nu toplayıp konuyu değerlendireceklerini ve gerekli açıklamayı yapacaklarını söyledi. Türkiye'de yakın zamanda bir THY gerçeği yaşandığını belirten Kement, “THY'deki grevde de görüldü ki bir gecede belli kararlar alınabiliyor. Borsa da bir kamu kuruluşu. Ne olacağına bakacağız” diye konuştu. Kement, 2014 yılı başında İMKB çalışanları için toplu sözleşme görüşmesi yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Habertürk