Boşanmadan aldatan yandı

Yargıtay, sadakata ilişkin önemli bir karara imza attı: Boşanma davası bitene kadar eşler sadık kalmak zorunda

Boşanmadan aldatan yandı
15 Aralık 2011 Perşembe 13:58 tarihinde eklendi, 3.846 kez okundu.

 

Türkiye'de son dönemde boşanma sayısında artış yaşanırken; Yargıtay, sadakate ilişkin dikkat çeken bir karara imza attı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşler arasındaki sadakatin boşanma davası kesinleşinceye kadar devam etmek zorunda olduğuna hükmetti. 
 
Söz konusu karara ilişkin süreç şöyle gelişti: Anlaşamayan bir çift boşanma davası açtı. Erdemli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, çiftin boşanmasına hükmederek, kocayı kusurlu buldu. Koca O.G. de boşanma kararı kesinleşmeden karısının kendisini aldattığını öne sürerek kusurun kendisinde olmadığını savundu. 
 
İtiraz üzerine dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. O.G., boşanma davası öncesinde eşiyle ayrı yaşadığını belirttiği temyiz dilekçesinde, boşanma kararı kesinleşmeden eşi Zeliha'nın kendisini aldattığını, bir başka erkekle beraber yaşadığını ve bu erkekten çocuk sahibi olduğunu ileri sürerek, eşinin doğum yaptığına dair belgeyi sundu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de, eşlerin sadakat yükümlülüğünün önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
 
DELİLLERE BAKILACAK 
 
"Eşlerin sadakat yükümlülüğü, boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar devam edeceğine göre, davacı kadının bu yükümlülüğüne aykırı davranışı, kanıtlanması halinde tarafların boşanmadaki kusur durumlarına ve boşanmanın fer'i sonuçlarına etkili olacaktır." 
 
Yeni beyanların dava sonucuna etki edeceğine değinen Yargıtay, delillerin değerlendirilmesine hükmetti. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozdu.
 
EVLENEN AZALDI BOŞANAN ARTTI
 
Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yapılan hesaplamalara göre, 2006 yılında 636 bin 121 çift evlenirken bu sayı, 2010'da yüzde 8.4 azalarak, 582 bin 715'e geriledi. Boşanmalarda artışın yaşandığı Türkiye'de, 2006'da 93 bin 489 olan boşanma sayısı yüzde 26.8 artışla, 2010'da 118 bin 568'e yükseldi. En fazla boşanma Ege'de oldu.
 
İLK 5 YILA DİKKAT!
 
İstatistiki veriler, evlilikte en tehlikeli dönemin ilk 5 yıl olduğunu ortaya koyarken; 2006 yılında gerçekleşen boşanmaların yüzde 42.6'sı, 2010'da ise yüzde 40'ı, evliliğin ilk 5 yılı içinde gerçekleşti. Evliliklerdeki bir diğer riskli dönemi de 16 yıl ve üzeri süreç taşıyor.
 
YOLLAR HEMEN AYRILMIYOR...
 
Kötü giden evliliklerini bitirme kararı alan çiftler dikkat! Boşanma davası açmak ayrılmak anlamına gelmiyor. Dava sürecinde de, eşlerin birbirine sadık kalması gerekiyor. Yargıtay kararına göre; dava sırasında eşini aldatan kusurlu.
 
Takvim