Bosna başbakana kavuştu

Bosna Hersek'te 3 Ekim 2010'da yapılan seçimlerden sonra bir süre önce liderlerin uzlaşmasının ardından, Hırvat parti HDZ-BiH'in, Üçlü Devlet Başkanlığına başbakan adayı olarak ismini gönderdiği Vyekoslav Bevanda'nın, bu göreve atanması, parlamentoyu oluşturan 2 meclisten biri Temsilciler Meclisi'nce onaylandı.

Bosna başbakana kavuştu
12 Ocak 2012 Perşembe 20:09 tarihinde eklendi.

Temsilciler Meclisi'nin bugünkü toplantısında, Bevanda'nın başbakanlığı milletvekillerinin onayına sunuldu. Toplam 42 milletvekilinden 36'sının katıldığı toplantıda 31'i, Bevanda'nın lehine, 2 milletvekili karşı, 3 milletvekili ise kararsız yönde oy verdi. 
    
Bevanda, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, yeni Bakanlar Kurulunun kısa süre içerisinde oluşturulacağını belirterek, yeni kurulacak hükümetin önündeki en önemli görevlerin ülkenin AB entegrasyonları, iç güvenlik ve ekonomik gelişme olduğunu kaydetti. 
    
Bevanda, şöyle konuştu: 
    
"Bosna-Hersek bizim ortak evimiz. Evin temeli, Dayton Antlaşması, duvarları ülkede yaşayan milletler, çatısı ise devlettir. Çatı olmazsa duvarlar da yıkılır, ev de yok olur. Çatı olan Bosna-Hersek'in altında duvarları güçlendirmek, gerekli olduğunda yeni ağırlıkları taşımaları için temelleri güçlendirmek ve ayarlamak mümkündür." 
    
Bosna-Hersek'te 3 Ekim 2010'da yapılan seçimlerden yaklaşık 15 ay sonra, devlet düzeyinde hükümetin kurulması konusunda siyasi liderler 28 Aralık'ta Saraybosna'da düzenlenen toplantıda uzlaşıya varmıştı. 
    
Buna göre, Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi'nde bakanlıklar, ülkede yaşayan 3 milletin (Boşnak, Hırvat, Sırp) temsilcileri arasında paylaşıldı. Böylece, önümüzdeki dönemde Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı (Başbakan) "Hırvat", dışişleri bakanı "Boşnak", maliye bakanının ise "Sırp" olması yönünde karar alınmıştı.