Bosna'da 'Noel Baba' tartışması

Bosna-Hersek İslam Birliği, Boşnaklar tarafından ''Djeda Mraz'' (Buz Dede) olarak bilinen ''Noel Baba''nın Boşnakların İslami geleneklerinde yerinin olmadığını açıkladı

Bosnada Noel Baba tartışması
31 Aralık 2010 Cuma 16:29 tarihinde eklendi, 2.952 kez okundu.

Bosna-Hersek İslam Birliği fetva sorumlusu Prof. Dr. Enes Lyevakoviç, "Noel Baba" ile ilgili birliğin internet sitesinde kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

"Noel Baba, Boşnak çocuklarına tarafsız bir kişi olarak dayatılan Hristiyan semboldür" ifadesini kullanan Lyevakoviç, Noel Baba'nın Hristiyan bir geleneğin temsilcisi olduğunu vurguladı.

Boşnakların İslam öncesi geleneklerden kalan bu adeti unutmaları gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Lyevakoviç, şu ifadeleri kullandı:

"Değer verilen ve uygulanan adetler her ailenin sorumluluğundadır. Her aile ve her şahıs adetleri yerine getirme konusunda kendisi karar verebilir. Ancak verdiği bu kararın sorumluluğuna da ailenin kendisi katlanacaktır.

Noel Baba, aynı zamanda Hristiyan geleneklerinde yer alan 'Aziz Nikola'dır. Boşnaklar arasına tarafsız bir sembol gibi giren bu adet sadece belirli zamanların kalıntısıdır. Noel Baba'nın, Boşnakların İslami geleneklerinde yeri yoktur."

İslam Birliği'nin internet sitesinde Lyevakoviç'in fetvasına yapılan yorumlara da yer verildi. Bazı yorumcular, "Noel Baba'nın çocuklar arasında ayırım yapmadığı ve Noel Baba'nın ziyaretinden kimsenin zarar görmeyeceği" şeklindeki cevaplar yazıldı.

Bu arada, Boşnaklar arasında "Djeda Mraz" olarak bilinen Noel Baba kıyafeti giyen insanlar, yılbaşı çerçevesinde ziyaret ettikleri evlerde ve parklarda çocuklara çeşitli hediyeler dağıtıyor. Bu gelenek, Bosna-Hersek'te Sırp ve Hırvatların yanı sıra Boşnaklar arasında da uzun süredir uygulanıyor.