Bosna'da yakılan devlet arşivi yenilendi

Bosna-Hersek’te Şubat ayında çıkan olaylarda yakılan Cumhurbaşkanlığı binasının alt katındaki arşiv bölümü TİKA'nın katkılarıyla yenilendi. 150 metrekarelik deponun yenilenmesi için 150 bin Euro harcandı.

Bosnada yakılan devlet arşivi yenilendi
02 Ekim 2014 Perşembe 15:53 tarihinde eklendi.

Yenilenen arşivin açılış törenine katılan Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç, verdikleri katkı dolayısıyla TİKA ve Türk halkına teşekkür etti. İzzetbegoviç, “Ama birilerinin kendi devletinin arşivlerini ateşe vermeleri için yönlendirildiklerini hatırlamak bize acı veriyor. Bu şehrin kuşatıldığını gören, top ve bombaların atılmasına, keskin nişancılara sabreden insanlar, Bosna'nın simge kurumlarını ateşte gördükleri zaman çok zor durumda kaldı." dedi.

İzzetbegoviç, Bosna-Hersek'in demokratik bir devlet olduğunu hatırlattı yönetimi meşru yollarla değiştirmek isteyen insanları gelecek hafta yapılacak seçimlerde oy kullanmaya davet etti.

TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan ise tarihi olmayan bir milletin geleceğinin de olmadığını ve arşivlerin her devlet için çok önemli olduğunu hatırlattı. Arşivdeki eserlerin Türkiye açısından da önemli olduğunu dile getiren Maskan, “Yüzlerce yıllık ortak tarihimizin de birer şahidi olan bu eserlerin korunması bizim bundan sonraki dostluk ve kardeşliğimizin de zeminini oluşturacaktır.” dedi. Maskan, Bosna-Hersek’teki ortak tarihi eserlerin restorasyonu için çalışmaları sürdüreceklerini dile getirdi.

Bosna-Hersek Arşivi Müdürü Duşan Vırjina, daha arşivden dumanlar tüterken gelen ve her şeyin listesini oluşturarak çalışama yapan TİKA'ya teşekkür etti. 


CİHAN