"Bosna'ya davet edilmeden gitmem"

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, komşu Bosna-Hersek'e yaptığı ilk ziyarette başkent Saraybosna'ya değil de Sırpların yoğun olarak yaşadığı Banya Luka'ya gitmesine yönelik eleştirilere ilişkin, "Önce Saraybosna'ya gitmem gerektiği söyleniyor. Davet edilmedim ki. Gitmeye hazırım ancak davetsiz olmaz. Kimsenin kapısını çalmam" dedi.

26 Aralık 2012 Çarşamba 18:41 tarihinde eklendi.

 

 
Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyaret kapsamında Banya Luka'da basın toplantısı düzenleyen Nikoliç, Bosna-Hersek'in "BM üyesi, 2 otonom yapı ve 3 milletten oluşan, kendisinin de saygı duyduğu bir devlet olduğunu" söyledi. 
 
Nikoliç'in basın toplantısına, Sırbistan Başbakanı ve İçişleri Bakanı İvitsa Daçiç, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ve Başbakan Aleksandar Combiç de katıldı. 
 
Basın toplantısında, neden önce ülkenin başkenti Saraybosna'yı ziyaret etmediğinin sorulması üzerine Nikoliç, şöyle konuştu: 
 
"22 yıldır siyasetle uğraşıyorum. Günümüzün şartları, başka ülkeye yönelik korku ve bağnazlık saçmakla popülerlik kazanmaya müsaade etmez. Sayın İzzetbegoviç'in de benimle ilgili herhangi kötü bir söz söylemesine gerek yok. Önce Saraybosna'ya gitmek gerektiği söyleniyor. Davet edilmedim ki. Gitmeye hazırım ancak davetsiz olmaz. Siyasette böyle bir şey olmaz. Bu mesajı Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç'e de verdim. Kimsenin kapısını çalmam.'' 
 
Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç'in daha önce yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdiğini hatırlatan Tomislav Nikoliç, "Sayın İzzetnegoviç'e, Bosna-Hersek veya kendisi hakkında asla kötü bir söz kullanmadığımı söylemem gerekiyor. Sırbistan ile Bosna Sırp Cumhuriyeti arasındaki işbirliğinin de Dayton Antlaşması'na uygun olduğunu söylemek istiyorum. Saraybosna ile Belgrad arasında kavga çıkarmak, bir devleti yönetmenin iyi bir yöntemi olmadığına işaret etmek isterim" diye konuştu. 
 
Tomislav Nikoliç, bugün gerçekleştirilen Sırbistan-Bosna Sırp Cumhuriyeti İşbirliği Konseyi'nde de çeşitli alanlardaki işbirliklerinin görüşüldüğünü, hidro enerji başta olmak üzere, çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmeye hazır olduklarını ifade etti. 
 
Bosnalı Sırpların lideri Milorad Dodik ise Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi İzzetegoviç'in, "Nikoliç'i eleştirirken devletin tamamından ziyade sadece Boşnak milletini temsil ettiğini" öne sürdü. Dodik, "İzzetbegoviç'in sözlerinin arkasında Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin bütün üyelerinin durmadığını" savundu. 
 
Sırbistan'dan gelen heyette yer alan Adalet Bakanı Nikola Selkoviç de Bosna Sırp Cumhuriyeti Adalet bakanı Goranaa Zlatkoviç ile adalet alanında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik mutabakat zabtı imzaladı.