Böyle çete ne görüldü ne duyuldu

OTO hırsızlarına yönelik aralarında İstanbul ve İzmir'in bulunduğu 8 ilde yapılan operasyonda gözaltına alınan 42 kişi adliyeye sevk edildi.

Böyle çete ne görüldü ne duyuldu
01 Temmuz 2016 Cuma 11:24 tarihinde eklendi.
OTO hırsızlarına yönelik aralarında İstanbul ve İzmir'in bulunduğu 8 ilde yapılan operasyonda gözaltına alınan 42 kişi adliyeye sevk edildi. Şüphelilerle birlikte 50 çalıntı otomobil bulunarak sahiplerine teslim edildi. Şüphelilerle birlikte yakalanan araçların elektronik beyinlerini sıfırlayarak yeni kod yüklenmesini sağlayan cihaz deneyimli polisleri bile şaşırttı.
 
 
SÖZDE İL TEMSİLCİLİKLERİ BİLE VERMİŞLER
 
 
Organize bir şekilde hırsızlık yaptıkları öğrenilen oto hırsızlık çetesinin bir lideri ve 3 lider yardımcısı olduğu, bazı suç ortaklarına sözde il temsilcilikleri bile verdikleri tespit edildi. Aile görüntüsü vermek için yanlarında kadın suç ortaklarını gezdirdikleri tespit edilen oto hırsızlık çetesinin çaldıkları araçların bazılarını sahte belgelerle sattıkları, bazılarını parçaladıkları bazılarını ise sahiplerini arayarak fidye karşılığı geri verdikleri öğrenildi.
 
 
8 İLDE OPERASYON 50 ÇALINTI OTOMOBİL ELE GEÇİRİLDİ
 
Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından yaklaşık 2 ay süren telefon dinleme ve takibin ardından önceki gün İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Şanlıurfa, Bilecik, Mersin, Hatay, Giresun illerinde eş zamanlı operasyon yapılmıştı. Yapılan baskınlarda organize bir şekilde oto hırsızlığı yaptıkları tespit edilen 42 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerle birlikte 50 tane çalıntı otomobil bulunarak sahiplerine teslim edilirken, şebekenin 3 deposuna yapılan baskında yüzlerce otomobil yedek parçası ele geçirilmişti.
 
 
ÇETEYLE BİRLİKTE ELE GEÇİRİLEN CİHAZA POLİS BİLE ŞAŞIRDI
 
Oto Hırsızlık Büro Amirliği tarafından yürütülen soruşturmada şüphelilerin hırsızlıklar sırasında izledikleri yöntemler de ortaya çıkarıldı. Şüphelilerin yurt dışından getirdikleri bir cihazla, otomobillerin elektronik beyinlerine bağlanarak sıfırladıkları daha sonra yeni kodlar yükleyerek immobilizer sistemini etkisizleştirip yanlarında getirdikleri anahtarlarla araçları çalıştırarak kaçtıkları öğrenildi. Şüphelilerin bu yöntemle otomobilleri, camlarını özel olarak yaptırdıkları ucu sivri bir çekiçle kırarak içine girdikten sonra 3-4 dakikalık bir çalışmayla çalabildikleri tespit edildi.
 
 
 
 
Polis soruşturması sonucu Organize bir şekilde hırsızlık yapan çetenin liderinin, daha önceden onlarca kez polise geliş kaydı bulunan Ferhat G. olduğu tespit edildi. Şüpheliler arasında bulunan Y.B., D.K. ve Y.T’nin onun yardımcılığını yaptıkları öğrenildi. Oto hırsızlığı yapanlar, otoların motor ve şase numaralarını değiştirenler, sahte belge hazırlayanlar, araçları pazarlayanlar gibi bölümlere ayrılan şüphelilerin bazı kişilere de şebekenin sözde il temsilciliklerini verdikleri öğrenildi.
 
 
BAZI ARAÇLARI SAHİPLERİNE FİDYE KARŞILIĞI GERİ VERMİŞLER
 
Şüphelilerin çaldıkları otomobilleri İstanbul’da bulunan depolara götürerek bazılarının motor ve şase numaralarını değiştirdikleri ve sahte belgeler hazırlayarak il dışına gönderip sattıkları belirlendi. Şüphelilerin bazı olaylarda otomobilleri parçaladıkları ve yedek parça olarak oto sanayi sitelerinde pazarladıkları öğrenildi. Bu iki yöntem dışında bazen çaldıkları otomobilin sahibini birkaç gün sonra arayan şüphelilerin “Araban elimizde, bize para verirsen onu sana geri veririz. Yoksa parçalayacağız” diyerek tehdit ederek sahiplerine adeta geri sattıkları öğrenildi.
 
 
YAKALANMAMAK İÇİN GÜNLÜK KİRALIK EVLERDE KALIYORLARMIŞ
 
Polis soruşturmasında şüphelilerin yakalanmamak için hiçbir kayıt tutulmayan günlük kiralanan evlerde kaldıkları öğrenildi. Operasyon sırasında baskın yapılan evlerin onlarcasının Esenyurt, Beylikdüzü ve Başakşehir’de bulunan günlük kiralanan evler olduğu belirtildi.
 
 
YETKİLİLER UYARDI; "İNTERNETE ARACINIZIN PLAKASI GÖRÜNEN RESMİNİ KOYMAYIN"
 
Yetkililer soruşturma kapsamında ortaya çıkan bir detayla ilgili vatandaşları uyardı. Şüphelilerin çaldıkları otomobillere sahte belge hazırlarken, araç satış internet sitelerine girerek aynı model ve renkteki araçları buldukları, resimlerdeki plakaları kullandıkları belirlendi. Yetkililer otomobillerini satmak için internete resmini koyan vatandaşların mutlaka plakalarını kapatmalarını istediler.

DHA