Bozdoğan kemerinde eylem

Greenpeace üyesi bir grup, Sinop'a bağlı Gerze'de yapılması planlanan kömürlü santral yapımını Fatih'deki tarihi Bozdoğan kemerlerine astıkları pankartla protesto etti.

Bozdoğan kemerinde eylem
17 Nisan 2013 Çarşamba 15:58 tarihinde eklendi.

 

Gerze'de kurulması planlanan kömürlü santral yapımına karşı çıkan Greenpeace üyesi bir grup, saat 11.00 sıralarında Fatih'de bulunan tarihi Bozdoğan kemerlerine çıktı.
 
Üzerilerinde dağcı kıyafetleri ve malzemeleri bulunan aralarında kadınların da bulunduğu eylemciler, daha sonra hazırladıkları pankartı açmaya başladılar. 
 
Eylemcilerin yarım saatte asmayı planladıkları 16 metre boyunda, 8 metre enindeki toplam 128 metrekare boyutundaki 'Özilhan, bizi hasta etme kömürden vazgeç' yazılı pankart rüzgarın azizliğine uğradı, bir türlü açılamadı. 
 
Eylemciler, yaklaşık iki saat süren çalışmanın ardından pankartı açmayı başardılar. Eylemin bazı vatandaşlar da cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle görüntüledi. Olay yerine gelen resmi ve sivil polis ekipleri ise eylemcilere herhangi bir müdahalede bulunmadı.
 
BEBEKLER BAŞTA OLMAK ÜZERE 20 BİN KİŞİ ETKİLENECEK
 
Grup adına basın açıklamasını yapan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, bu projeye karşı iki yıldır kampanya yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi:
 
"Anadolu Grubu, Sinop Gerze'de kirli bir kömür santrali kurmayı planlıyor. Bu kapsamda Stutgart Üniversitesi ile birlikte bir çalışma yaptık. Gerze'ye enerji santrali kurulursa bunun sağlık üzerine olacak etkilerini araştırdık. Eğer bu santral kurulursa bin 900 kişinin ölümüne sebep olacak. Özellikle bebekler başta olmak üzere 20 bin kişinin de sağlığı etkilenecek. 2 milyon insan astım ve solunum yetersizliği hastalıklarıyla karşı karşıya kalacak. Ve aynı zamanda bunun ekonomik anlamda çok ciddi bir kaybı olacak. Biz Anadolu grubunun başkanı Tuncay Özilhan'ı yaptığımız bu aktivite ile insanların sağlığıyla oynayacak bu planından vazgeçmeye çağırıyoruz. Anadolu Grubu insanların tükettiği mallara sahip bir şirket ve insan sağlığına en fazla önem göstermesi gereken şirketlerden bir tanesi. Tuncay Özilhan'ı rüzgar ve güneş gibi temiz enerjili yatırım yapmaya davet ediyoruz. Herkesi bu projeyi desteklemeye davet ediyoruz."
 
Yaklaşık iki saat süren eylem, polis müdahalesi olmadan açılan pankartın toplanmasının ardından sona erdi

DHA