Brezilya'da internet yasası onaylandı

Meclisten geçirdiği internet yasasını onaylayan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, yeni internet yasasıyla ilgili kendisine yöneltilen soruları Facebook üzerinden cevapladı.

Brezilyada internet yasası onaylandı
25 Nisan 2014 Cuma 01:18 tarihinde eklendi.

Brezilya’da gerçekleşen internet zirvesinde tanıtımı yapılan yeni düzenleme hakkında konuşan Rousseff, internet alanında hükümet ile şirketlerin hak ve sorumluluklarını net bir şekilde belirleyen kanunu, ‘tarihi bir ilerleme’ şeklinde değerlendirdi.

Mecliste yapılan uzun görüşmeler sonrası muhalefet partileriyle anlaşmaya varan Brezilya hükümeti, servis sağlayıcılara şart koşulan bilgi merkezlerinin Brezilya’da kurulması maddesinden vazgeçti. Yeni düzenlemeye göre Facebook ve Twitter gibi Brezilya’da hizmet veren tüm şirketlere yerel kanunlara uyma zorunluluğu getirildi. Ayrıca kullanıcı güvenliği açısından servis sağlayıcıların e-posta ve kişisel verilere mahkeme kararları dışında erişimi suç kapsamına alındı.

İnternet üzerinden fişleme yapılmasına engel olan yeni düzenlemede, girilen sitelere ait log kayıtları tutulamayacak. İnternet erişiminde içerik ayrımını ortadan kaldıran bir düzenlemeyi de içinde barındıran yasaya göre, servis sağlayıcılar yalnızca ‘hız ve kota’ üzerinden satış yapabilecek. Son olarak kişiler ya da kurumlar tarafından uygunsuz bulunan içerik, yalnızca mahkeme kararıyla kaldırılabilecek.

İnternet kullanımında, dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Brezilya'da, yeni yasanın halka ne tür hak ve sorumluluklar getirdiğinin daha iyi anlatılması için çalışma başlatıldı. Katıldığı internet zirvesinde Brezilya’nın geliştirdiği yasanın diğer ülkelere örnek teşkil edebilecek nitelikte olduğunu söyleyen Web’in kurucusu Tim Berners-Lee, ise bu yasayı "Web’in kuruluşunun 25. yıl dönümüne verilmiş bir hediye" olarak nitelendirdi. 


CİHAN