BTK, ‘baz istasyonları zararsız’ dedi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Türkiye’deki baz istasyonlarında yaptığı denetlemelerde, 10 Volt/Metre olan limit değeri aşan baz istasyonu çıkmadı

BTK, baz istasyonları zararsız dedi
20 Mayıs 2013 Pazartesi 13:25 tarihinde eklendi.

Mobil iletişimin sağlanabilmesi için gerekli olan baz istasyonlarının kurulumunu sağlayan ve denetleyen BTK verilerinden derlenen bilgiye göre Türkiye’de yaklaşık 84 bin baz istasyonu bulunuyor. Bu istasyonların kurulum sırasında ve sonrasında denetlemelerini yapan BTK’ya göre, toplam istasyon sayısının yüzde 97’sinin 0,1 ile 6 Volt/Metre arasında değere sahip olduğu görülürken, geri kalan yüzde 3’ü ise 6-9 Volt/Metre seviyesinde ölçüldü. 2012 yılında Türkiye’de bilgi ve iletişim sektörünün pazar değeri 44 milyar dolar, yapılan yatırımlar ise 5.7 milyar lira seviyesinde oldu.

Türkiye, konuşma trafiği bakımından aylık 291 dakika ile dünyada birinci sırada bulunuyor. En yakın takipçisi Fransa ise aylık 248 dakika ile ikinci sırada. Türkiye, internet kullanımı açısından AB ortalamasının çok çok üstünde bir artış kaydetti. Genişbant abone sayısı 20 milyonu aşarken, mobil genişband abone sayısı 12 milyon, sabit abone sayısı ise 8 milyonu geçti.

“ŞEHİR EFSANESİ OLDU”

Teknoloji Bilgilendirme Platformu Başkanı Serhat Özeren, baz istasyonlarına yönelik yaptığı değerlendirmede, mobil iletişimin dünyanın her yerinde baz istasyonları ile birlikte sunulan bir hizmet olduğunun altını çizdi. Özeren, şunları ifade etti: “Maalesef baz istasyonları, iletişim amaçlı kurulan sistemler olmasına rağmen yaydığı elektromanyetik alanın sağlığa olumsuz etki yarattığı konusu şehir efsanesi haline geldi. Mobil iletişimin sağlanması bir kamu hizmetidir. Yani işletmeciler aslında bir kamu hizmeti vermektedirler. Mobil iletişimin vazgeçilmez unsuru olan baz istasyonları da BTK tarafından çıkarılan düzenlemelerle kurulmakta ve denetlenmektedir. Mobil iletişim arı peteğinin yapısına benzeyen hücre sistemi ile çalışmaktadır. Buna göre her hücre sisteminin içerisinde baz istasyonu olur. Şehir merkezlerinde ve kalabalık yerlerde kapasite ihtiyacından dolayı daha fazla mobil iletişim ihtiyacı bulunmaktadır.”

BAZ İSTASYONLARI VE SAĞLIK

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, baz istasyonları ve cep telefonları gibi elektrikle çalışan tüm ev aletlerinden yayılan elektromanyetik dalgaların iyonize olmayan ışıma olduğunu belirterek, iyonize olmayan ışımaların hastalık yapan etkisinin olmadığını savundu.

Prof. Dr. Kalkan, sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada aynı teknolojinin kullanıldığına, Dünya Sağlık Örgütü’nün merkez binasının çatısında bile baz istasyonu olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi: “Dünya Sağlık Örgütü’nün de desteklediği Uluslararası İyonize Olmayan Işımadan Korunma Komisyonu (ICNIRP), insan vücudu sıcaklığını 1˚C artıran değerin 2.000 Volt/Metre olduğunu belirlemiş ve buna göre baz istasyonları için sınır değerin 40 Volt/Metre olarak uygulanmasını tavsiye etmiştir.”

Prof. Dr. Kalkan, dünyada ve birçok ülkede baz istasyonlarının biyolojik ve sağlık yönünden etkilerinin kapsamlı bir biçimde incelendiğini ifade ederek, bu araştırmaların baz istasyonlarının olumsuz biyolojik etkiye sahip olduğunu ispatlamadığını açıkladı.


CİHAN