"Bu acıları hatırlamamız intikam için değil"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Hocalı katliamına ilişkin değerlendirmesinde ''Bu acıları hatırlamamız kin için, intikam için değildir. Birliğimizi, beraberliğimizi kuvvetlendirmek, geleceğe olan umutlarımızı tazelemek içindir'' dedi.

Bu acıları hatırlamamız intikam için değil
28 Şubat 2012 Salı 22:40 tarihinde eklendi.

Cemil Çiçek, Hocalı Katliamının 20. yılı nedeniyle düzenlenen Funda İyce Tuncel'in TBMM Tören Salonu'nda''Karabağ-Hocalı''konulu resim sergisinin açılışını yaptı. 
    
Cemil Çiçek, açılışta yaptığı konuşmada, Türk milletinin Hocalı Katliamı ile ilgili hissiyatını ifade etmek ve Türklerin Azeri kardeşlerinin acısını paylaşmak ve bu acının yüreklerde duyulduğunu tüm dünyaya ilan etmek için TBMM Genel Kurulunda partiler adına konuşmalar yapıldığını söyledi. 
    
Funda İyce Tuncel'in ''Karabağ-Hocalı''konulu resim sergisinin açılışına Meclisin ev sahipliği de yaptığını dile getiren Cemil Çiçek, Hocalı'da hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kalanlara sabırlar diledi. 
    
Cemil Çiçek, ''Bu acı hepimizin acısıdır. Türkiye'de yaşayanlar, Azerbaycan'da yaşayanlar aynı kökten gelen, aynı milletin fertleridir. Dolayısıyla acımız bir, sevincimiz birdir. Öyle de olması gerekiyor'' dedi. 
    
Türkler ve Azerilerin aynı dili konuştuğunu ve aynı dinin mensupları olduğunu ifade eden Cemil Çiçek, ''Aynı kültür, tarih ve medeniyet birliğimiz var. Sevinçler de birlikte, kederlerimiz de birliktedir'' diye konuştu. 
    
Millet olmanın tasada ve kıvançta bir olmak anlamına geldiğine işaret eden Cemil Çiçek, şöyle devam etti: 
    
''Başkalarının acılarına odaklanıp kendi acılarına unutanlar millet olma özelliklerini de yitirirler. Bunun altını kalın bir çizgiyle çiziyor ve bunun üzerinde her zaman durmamız gerektiğini ifade ediyorum. Elbette tüm insanlığın acısı acımızdır ama kendi acımızı göz ardı ettiğimiz takdirde gelecekten de fazla bir şey bekleme imkanımız yoktur. Bu acıları hatırlamamız kin için, intikam için değildir. Birliğimizi, beraberliğimizi kuvvetlendirmek, geleceğe olan umutlarımızı tazelemek içindir. Çünkü geçmişten ders alamazsak, geleceği sağlıklı şekilde inşa etme imkanımız da yoktur. İçinde bulunduğumuz günler, sadece Hocalı katliamının 20. yılı değil, aynı zamanda milyonlarca insanını kaybetmiş, çoluk çocuk, kadın, erkek demeden yerinde yurdundan milyonların sürüldüğü Balkan Savaşları'nın da 100. yıldönümü. Onu da hatırlamamız lazım.'' 
    
Cemil Çiçek, bu katliamın Ermeniler tarafından unutulmaya çalışılsa da dünyanın her yerinde, her platformda mutlaka hatırlanması gerektiğini söyledi. 
    
Azerbaycan'ın bugün en önemli sorunlarından birinin, topraklarının beşte 1'ini kaybetmesi olduğunu ifade eden Cemil Çiçek, ''Kafkaslarda barış, huzur ve istikrar olacaksa bu toprakların tekrar iade edilmesi gerekiyor. Türkiye bu bölgede barış, huzur ve istikrar olsun diye elinden gelen çabayı gösteriyor. Ama bu sorunun çözülmesini istemeyenler de var. Maalesef günümüz dünyasında bir kısım ülkelerin politikaları, başkalarının kanı göz yaşı, başkalarının acıları üzerine inşa ediliyor'' diye konuştu