Bu ağaçlara dokunan yandı

Kayseri il genelinde 19 ağaç, doğal yapısı, ölçüleri, yöresel özellikleri ve yaşı nedeniyle tescillenerek koruma altına alındı.

Bu ağaçlara dokunan yandı
22 Kasım 2011 Salı 10:59 tarihinde eklendi.

 

İlgili kurumların kararı dışında kesilmesi ya da yerinin değiştirilmesi kesinlikle yasak olan bu ağaçların, gerçek anlamda korunması gerekiyor. Aksi şekilde davrananlar hakkında cezai müeyyide uygulanıyor. 
 
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yapılan tanıma göre, doğal yapısı, ölçüleri ve diğer özellikleri bakımından anıtsal nitelikler kazanmış ağaçlara ‘anıt ağaç’ deniliyor. Buna göre, tarihi olaylarla bağlantısı bulunan ağaçlar, doğal görünümünden esaslı şekilde sapma göstererek dikkat çekici biçimde büyüyen, doğal yaşam tarzı bakımından benzerlerinden farklı gelişme gösteren, kent dokusunu tamamlayan grup, dizi veya tek ağaçlar bu kapsamda değerlendiriliyor. 
 
Endemik ve nesli tükenmeyle karşı karşıya olan ağaçlar da ‘korunması gerekli anıt ağaçlar’ olarak koruma altına alınıyor. Bugüne kadar Kayseri ve ilçelerinde benzer özellikleri taşıyan toplam 19 ağacın, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillendiği öğrenildi. 17’si çınar, 2’si meşe türü bu ağaçlardan 14’ü merkezde, 2’si Yahyalı’da ve 3’ü de Develi ilçesinde bulunuyor. Tescillenerek koruma altına alınan çınar ve meşe ağaçlarının tahmini yaşları ise 100 sene ile 400 sene arasında değişiyor. Melikgazi ilçe sınırlarındaki Hisarcık kasabası meydanındaki çınar ağacı, geçtiğimiz senelerde fırtınadan yıkılınca, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun ilke kararı uyarınca yerine yenisi dikildi. Çünkü yasa ve yönetmelikler bunu gerektiriyor. Tescillenerek koruma altına alınan ağaçlardan yaşlanmış veya hastalanmış olanlar ile tehlike arz eden ağaçların, ilgili kuruluşlarca hazırlanacak teknik rapor doğrultusunda kaldırılarak yerine yenisi dikilebiliyor. Ağaçların kesilmesi ya da zarar verilmesi gibi aksi durumlarda ise sorumlu kişiler aleyhine cezai yaptırım uygulanıyor. 'Anıt Ağaçlar'ın tescilleri, bakımları, budanmaları, kesilmeleri ve kayıttan düşülmeleriyle ilgili de yeni bir görev değişikliği yapıldı. Daha önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nda bulunan bu görev, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi.  
 
Toplumun ortak mirası olan bu ağaçların gerçek anlamda korunması gerekiyor. Ancak bazı bilinçsiz kişiler tarafından anıt ağaçların gövdesine yazı kazınması duyarlı vatandaşları üzüyor. 
 
Bu arada, tescillenen ağaçların altında ‘anıt ağaç’ olduğunu gösteren tanıtım levhalarının bulunması gerekiyor. Bu konuda eksiklik dikkat çekerken, levhaların ilgili belediyeler tarafından konulması gerektiği öğrenildi.