Bu balina insan gibi konuşuyor

ABD’de Ulusal Deniz Memelileri’ne ait akvaryumun sakinlerinden beyaz balina Noc’un insan seslerini taklit ederek eğitmenlerle iletişim kurduğu ortaya çıktı. Bilim insanları birkaç yıl önce ölen balinayla ilgili yaptıkları araştırmayı ilk kez yayınladı.

Bu balina insan gibi konuşuyor
23 Ekim 2012 Salı 13:34 tarihinde eklendi, 2.251 kez okundu.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinin San Diego şehrinde bulunan Ulusal Deniz Memelileri’ne ait akvaryumda yaşayan beyaz balinanın insan seslerini taklit ederek iletişim kurmaya çalıştığı tespit edildi.

 
Şu anda hayatta olmayan balinanın bu özelliği kendisiyle birlikte yüzen bir dalgıç tarafından keşfedildi. Bilim insanları konuyla ilgili olarak yaptıkları araştırmayı ilk kez yayınladı.
 
“Current Biology” adlı dergide yayınlanan rapora göre yaklaşık 20 yıl önce Noc adlı balinayla yüzen bir dalgıç suyun altından kendisine seslenildiğini duyduğunu sanarak su yüzüne çıktı.
 
Arkadaşlarının o sırada orada bulunanların hiç kimseyle konuşmadıklarını söylemesi üzerine dalgıç seslerin balinadan geldiğini tespit etti.
 
Balinayı inceleyen bilim insanlarının gözlemleri “Scientific American” adlı dergide de ilk kez yayınlandı.
 
Raporda balinada görülen “ses taklidi” şu sözlerle anlatıldı: “Biz balinanın örneğin bir papağan gibi insan sesini kusursuz bir şekilde taklit ettiğini söylemiyoruz.
 
Fakat görünen o ki Noc insanlarla çok fazla vakit geçirdiği için seslerini taklit etmeye başlamış. Sesler net kelimelerden oluşmuyor. Çıkardığı sesler kulağa sanki çok uzakta konuşan insanların yaydığı ahenkli uğultular gibi geliyor. “
 
İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre deniz biyoloğu Sam Ridgway yaptığı açıklamada yaptıkları gözlemlerin paylaşılarak memelilerle ilgili gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutmasını umduklarını söyledi.
 
Ridgway sözlerine şöyle devam etti: “Bizim elde ettiğimiz bilgiler umarım ileride deniz canlılarıyla ilgili öğrenme ve ses kullanımı konusunda yeni keşiflere yön verir.”

NTV