"Bu borç Avrupa'yı aşar"

Gelişmiş ülkeler çift dipli resesyona sürükleniyor" diyen Kâhin'den iddialı çıkış

Bu borç Avrupayı aşar
08 Ağustos 2011 Pazartesi 15:19 tarihinde eklendi.

 

Bir önceki krizi tahmin ederek ismini duyuran "Kriz kahini" lakaplı ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Avrupa Birliği'nin borç krizini yönetecek büyüklükte adımlar atacak durumda olmadığını, gelişmiş ekonomilerin çift dipli resesyona doğru sürüklendiğini söyledi. Kâhin son günlerde haklı çıkmak istercesine "kriz geliyor" açıklamasında bulnuyor.
 
Kriz özel yayını için Bloomberg International'a Skype aracılığıyla bağlanan Nouriel Roubini, kıdemli editör Tom Keene'in sorularını yanıtladı. Roubini, İspanya ve İtalya'ya destek için tahvil alımına başlayan Avrupa Merkez Bankası'nın, bu tahvilleri çok uzun süre alamayacağını belirterek, "Yunanistan'ın borcu 60 milyar dolar kadardı. Oysa İtalya'nın 2 trilyon, İspanya'nın 1 trilyon dolar borcu var. Bu, Avrupa Merkez Bankası'nı aşar" dedi.
 
Borç krizindeki ülkelere destek için Avrupa Fonu'nun iki ya da üç kat büyütülmesi gerektiğini ancak AAA kredi notunu kaybetmek istemeyen Almanya'nın buna karşı çıkacağını dile getirdi. Roubini, Avrupa'nın krizi yönetme çabasını "imkansız görev" diye tanımladı.
 
Gelişmiş ekonomilerin borç, bütçe ve büyüme sorunlarının giderek sıkışıklığa neden olduğunu vurgulayan Roubini, "çift dipli bir resesyona sürükleniyoruz" diye konuştu. Roubini, ABD'nin başkanlık seçimlerinin yapılacağı gelecek yıl yüzde 50 ihtimalle durgunluğa gireceği tahmininde bulundu.
 
Roubini bütün ülkelerin büyümek için ihracata, ihracat için de paralarının değerini düşürmeye odaklandığına dikkat çekerek, "ancak bütün kurlar düşemez. dünya kur savaşlarına giriyor" uyarısında da bulundu.