Bu ''cüce'' çam 150 yaşında !

KÜTAHYA'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kestel Köyü'nde Mustafa Ünat'ın tarlasındaki 150 yıllık olduğu sanılan bodur çam ağacı, görenleri şaşırtıyor.

Bu cüce çam 150 yaşında !
05 Şubat 2016 Cuma 10:27 tarihinde eklendi.
KÜTAHYA'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kestel Köyü'nde Mustafa Ünat'ın tarlasındaki 150 yıllık olduğu sanılan bodur çam ağacı, görenleri şaşırtıyor.
 
Simav ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikteki Kestel köyündeki tarlada bulunan bodur çam ağacı yıllardır görenlerin ilgisini çekiyor. Köye gelip gidenlerin yanı sıra meraklıları da cam ağacının önünde hatıra fotoğrafı çektiriyor. Son derece sağlıklı görünen çam ağacının boyu 150 yılda 2.5 metreyi ancak bulmuş. Köylülerden İsmail Akçam, "Yaşım 83. Ben büyüdüm, bu çam cüce kaldı. Onun için biz köy halkı olarak bu çam ağacına 'cüce çam' diyoruz" dedi.
 
Köy halkından 55 yaşındaki Abdullah Taşan da, "Ben kendimi bildim bileli bu bodur çam hiç büyümedi. Böyle cüce kaldı. Çevresindeki çamların boyları 25- 30 metreyi aşıyor. Ancak cüce çamın boyu hep aynı. Bu şekliyle ilginç bir görüntü oluşturuyor. Bu çamın bizim köyümüze nasıl geldiği burada nasıl yetiştiğini bilen yok. Meraklıları gelip burada resim çektiriyor. Cüce çam köyümüzle özleşmiş durumda. Köy halkı olarak koruyoruz" diye konuştu.
 
Köyün gençlerinden 24 yaşındaki Hasan Ölmez ise, çektiği cüce çam fotoğraflarını sosyal medyada paylaştığını ve çok büyük ilgi gördüğünü söyledi. 
 
'BABAMDAN MİRAS KALDI'
 
Cüce çam ağacının bulunduğu tarlanın sahibi 62 yaşındaki Mehmet Ünat da şunları söyledi:
 
"Tarla bana babamdan miras kaldı. O da çamın ne zaman yetiştiğini bilmiyordu. Herkesin ilgi odağı olan ve cüce çamın yaptığım araştırmalara göre Türkiye'de başka örneğinin olmadığını öğrendim. Bunu bir ayrıcalık olarak görüyor, kendimi şanslı hissediyorum. Korumasını da köy halkımızla birlikte yapıyoruz. Ancak devletin de koruma konusunda bize destek vermesini bekliyoruz."