Bu deniz kendi kendini temizliyor

Doğası, kendi kendini temizleme özelliği olan denizi, kumsalıyla Akdeniz sahillerini aratmayan yer, bayram tatilinde civar illerde yaşayanların tercihi oldu

Bu deniz kendi kendini temizliyor
01 Eylül 2011 Perşembe 10:59 tarihinde eklendi, 2.783 kez okundu.

 

İstanbul'a yaklaşık 250 kilometre uzaklıktaki Ege Denizi'nin doğu kesiminde bulunan, güneyde Gelibolu yarımadası, kuzeyde Trakya kıyıları arasında yer alan Saros Körfezi, Ege Denizi'nin en tuzlu kesimlerinden birini oluşturuyor. Karmaşık girdaplar çizen akıntılar görülen Saros körfezi, bu akıntılar nedeniyle kendi kendini temizleyen dünyanın 3 körfezi arasında gösteriliyor.
 
Son yıllarda kuzeybatıdaki Antalya olarak anılmaya başlayan, Bakanlar Kurulu kararıyla 2006 yılında Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen Saros, İstanbul'a yakınlığı nedeniyle, büyük kentlerin hareketliliğinden kaçanların sayfiye yeri konumunda bu bayramda da altın günlerini yaşadı.
 
Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Kılavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saros Körfezi'nin dünyada kendi kendini temizleyebilen 3 körfezden birisi olduğunu söyledi.
 
İnsanların Saros'u temizliği nedeniyle tercih ettiğini ifade eden Kılavuz, şunları kaydetti:
 
"Saros Körfezi'nde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Keşan Belediyesi'nin yaptığı etkinliklerde Saros Körfezi'nin de reklamı iyi yapıldı. Burası denizde sanayi atığı bulunmayışı, İstanbul'a yakınlığı ve temizliği nedeniyle tercih ediliyor. Erikli'de 5 bin kişi yaşıyor, ama hafta sonları dışardan 50-60 bin kişi geliyor. Yatırımcılar bu potansiyeli görmeli. Bu bayramda bir çok kişi, yer bulamadığı için geri döndü."
 
SAROS'UN İNCİSİ ERİKLİ
Saros Körfezi Turizm Otelciler ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Enver Yüksekdağ da, Saros Körfezi'nde Erikli sahilinin popüler olduğunu söyledi.
 
Bayram tatili nedeniyle körfezde otellerde, pansiyonlarda yer kalmadığını hatta kiralık evlerin dahi tükendiğini gören vatandaşların sahillerde, otomobillerde yattığına tanık olduklarını ifade eden Yüksekdağ, bu bayramda tanıtımın karşılığını gördüklerini belirtti.
 
Emlakçı Niyazi Saraç ise pansiyonların gecelik fiyatlarının 150-200 lira arasında değiştiğini, kiralık evlerin günlüğünün 100 lira olduğunu anlatarak, arsa fiyatlarının da günden güne yükseldiğini anlattı.
 
SAROS YILDA 1 MİLYON KİŞİYİ AĞIRLIYOR
İşçimen Otel İşletmecisi Mustafa İşçimen de, Enez'den, Sazlıdere sahiline kadar olan Saros Körfezi bölgesinde 2 bin yatak kapasitesi olduğunu, bu sayının ev pansiyonculuğuyla 70 bin yatağa ulaştığını bildirdi.
 
Otel fiyatlarının kişi başı sezonda konsepte göre 70 ile 110 lira arasında değiştiğini ifade eden İşçimen, yoğunluk döneminde kiralık evlerin fiyatlarının 250 liraya kadar çıktığını söyledi.
 
İşçimen, sezon boyunca Saros bölgesinde 1 milyon kişinin konakladığını kaydetti.
 
EKMEK YETİŞMEDİ, HALK KUYRUKTA
Bayram yoğunluğu turizm işletmeleri yanı sıra esnafa da bayram ettirdi.
 
Saros bölgesinde bulunan Mecidiye ve Erikli sahilinde yoğunluğa fırınların cevap verememesi nedeniyle bayram boyunca ekmek sıkıntısı yaşandı. Keşan ilçesindeki takviyeler de yetmeyince vatandaş zaman zaman fırınlar önünde uzun kuyruklar oluşturdu.