Bu dernekte herkes yaşlı !

TÜRKİYE'nin yaşlılık konusunda ortak sesi olmak amacıyla kurulan Yaşlılık Platformu ve Yaşlılık Konseyi Derneği (TÜRYAK) 2016 yılının “Örnek kıdemli vatandaşları”nı ‘Dünya Yaşlılar Günü’ kapsamında İstanbul’da uluslararası bir etkinlikle bir araya getirdi.

Bu dernekte herkes yaşlı !
30 Eylül 2016 Cuma 20:03 tarihinde eklendi.
TÜRKİYE'nin yaşlılık konusunda ortak sesi olmak amacıyla kurulan Yaşlılık Platformu ve Yaşlılık Konseyi Derneği (TÜRYAK) 2016 yılının “Örnek kıdemli vatandaşları”nı ‘Dünya Yaşlılar Günü’ kapsamında İstanbul’da uluslararası bir etkinlikle bir araya getirdi.
 
Her yıl, 60 yaş üstü olup, meslek hayatında başarılı, sosyal faaliyetlerde öncü ve lider olan, hayata bağlılığını ve yaşam sevincisi sürdüren, toplumun takdir ve sevgisini kazanan, örnek kişilik sergileyenlerin seçildiği ‘Örnek kıdemli vatandaş’ lar bu yıl yurt içinde Büyükşehir Belediyeleri ve Sivil Toplum Örgütleri tarafından, yurt dışında Dışişleri Bakanlığı tarafından seçildi.
 
Dünya’nın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelerek, yaşadıkları ülkedeki Türkleri ve Türkiye’deki illerini temsil edecek olan 63 ‘Örnek Kıdemli Vatandaş’ yarın gerçekleştirilecek ödü töreni öncesi ‘Nesiller arası Dayanışma ve Deneyim Aktarım Çalıştayı’nda bir araya gelerek deneyimlerini aktardı. Beşiktaş’da bulunan bir otelde gerçekleştirilen çalıştayı Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Örnek yönetti.
 
BU SENE İLK DEFA YURT DIŞINDAKİ TÜRK VATANDAŞLARI ÇAĞRILDI
 
TÜRYAK Yönetim Kurulu Başkanı Emel Danışoğlu, bu sene ilk defa dışarıdaki Türk vatandaşlarımızı da dikkate alarak 14 ülkeden 17 Türk vatandaşını davet ettiklerini söyledi. Dışişleri Bakanlığı’nın kendilerine bu konuda ciddi yardımlarda bulunduğunu belirten Danışoğlu, “Büyükelçilik kanalıyla seçilmiş vatandaşlar kimisi Danimarka’da parlamenter, kimisi tur şirketi sahibi, kimisi maden işçisi olarak gitmiş sonradan başarılar kazanmış, kimisi de nükleer santral kuran Kanada’lı bir iş adamı. İçlerinde ABD’den, Avusturalya’dan, Almanya’dan, İsviçre’den, İtalya’dan gelen çok sayıda Türk vatandaşı var. Ayrıca yine Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına yazdık, onlarla çok ciddi bir iletişime girdik. 27 ilden 46 tane örnek kıdemli vatandaş Türkiye’nin her yerinden geldiler. “ dedi.
 
Birgün önce çalıştay yapma kararı aldıklarını ifade eden Danışoğlu,“Onların gençlere söyleyecekleri, gençlerin de yaşlılara aktaracakları ve sunacakları deney birleşimi var. Bu çalıştayda bolca konuşacaklar. Birbirlerine tıkandıkları noktaları, hayattaki başarılarını, başarısızlıklarını nelere dikkat etmeleri gerektiğini aktaracaklar. ‘Gençler ve nesillerarası söyleyecek sözüm var’ çalıştayını tertipledik. Yarın örnek kıdemli vatandaşlarımıza çok ünlü bir heykeltıraşın yaptığı çınar yaprağından oluşan heykelciğimizi takdim edeceğiz.” dedi.
 
 
Çalıştayı yöneten Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Orhon ise “Kültürel değerleri içeren kuşaklar arası bir iletişim platformu oluşturmak buna ilişkin bir çalıştay. Zamanda ve mekanda atlamalar olduğu zaman buna bağlı olarak değerlerde, yaşam biçimlerinde, keyif aldığımız konularda hayal kırıklıklarımız ve umutlarımız da dahil birçok şeyde değişiklik oluyor. Önemli olan bunlar zaten bu zaman akışı içerisinde bazen görülemeyebiliyor, bazen paylaşılamayabiliyor. Bunun için bir aracılık etmek görevimiz.” dedi.
 
"Aslında ben konuşmuyorum, konuşturuyorum"
 
‘Manyeto’ kelimesini içerimizde herhalde hiç kimse duymadığını ifade eden Orhon, “Manyeto aslında bir telefon eskiden numarası olmadan kolunu çevirdiğiniz ve santrale bağlandığınız aslında 20 yıl öncesine kadar kullanılan bir telefon. Bu aslında bir meslek dalını var ederken ve çok önemli bir konuma getirirken manyetonun kalkmasıyla telefon operatörleri bir anda ortadan kalkıverdi. Halbuki mahallelerde, postanelerde çok önemli insanlardı. Bunlar o yaşayışın bir parçasıydı. Ailelerin aslında bir parçasıydı. Bu küçük örnekten hareketle bizde bu kıdemli vatandaşların hayatlarını o dönemde paylaşılan değerler, üretilmiş değerler, o toplumsal kavramlar ve toplumsal değerleri gençlerle beraber paylaşılabilir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Aslında ben konuşmuyorum, konuşturuyorum” dedi.
 
 
"Ödülleri kimlerin almış olduğunu gördüm gurur duydum"
 
Eşi SunaTaneli ile birlikte ‘Örnek Kıdemli Vatandaş’ ödülünü alan Prof. Dr. Bilgen Taneli ise şunları söyledi: “Örnek kıdemli vatandaş ödülü yeni duydum. Bana önerdiklerinde ben şaşırdım. Ankara’da böyle bir derneğin olduğunu bilmiyordum. Dolayısıyla onu öğrenmiş oldum, bugüne kadar ödülleri kimlerin almış olduğunu gördüm gurur duydum. Eşimle beraber olması ayrıca gurur verici birşey. Ben psikiyatr profesörüyüm yetişkin, eşimde psikiyatr profesör ama çoçuk ve gençlik. Eşim çocuklarla ben çocuklaşanlarla uğraşıyorum. Umuyorum ki buraya gelen gençler bu kadar kişinin hayat hikayesinden kendilerine pay çıkaracaklar. Olumlu bir gün yaşamış olacaklar. “
 
Geçmiş dönemde Ali Şen, Adalet Ağaoğlu, Hakkı Devrim, Türkan Saylan, Süleyman Demirel, Suna Kan, Yıldız Kenter’in aldığı ‘Örnek Kıdemli Vatandaş’ ve ‘Örnek Kıdemli Sanatçı’ etkinliği yarın gerçekleştirilecek ödül töreninin ardından sona erecek. Bu sene Göksel Arsoy ve Ediz Hun’a da ödül verilecek.
 
 
Taner YENER/İSTANBUL,(DHA)