Bu festival "sessiz" olacak

İşitme engelliler, 12-15 Mayıs'ta İzmir'de düzenlenecek uluslararası festivalde "sesini" duyuracak.

Bu festival sessiz olacak
05 Mayıs 2015 Salı 21:42 tarihinde eklendi.
Organizasyonu düzenleyen Karşıyaka İşitme Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Kuthan Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında, işitme engellilerin ilk kez kendi organizasyonlarını hayata geçireceğini belirtti.
 
Özer, her yıl küçük çaplı etkinliklerde seslerini yeterince duyuramadıklarını dile getirerek, "Sesimizi daha gür çıkarmak için harekete geçtik. Hep konuşabilenlere, işitenlere yönelik, onları eğlendiren organizasyonlar yapılıyor. Biz de bir festivalle işitme engellilerin de toplumda var olduğunu, bir şeyler başarabildiğini gösterebilmek istiyoruz. Sesimizi duyurmak için bu organizasyonu yaptık, işitme engellilerin neleri başarabileceğini bu festivalle herkese göstereceğiz" diye konuştu.
 
İşitme engellilerin en büyük sorununun iletişim kurmak olduğuna dikkati çeken Özer, şunları kaydetti:
 
"İşitme engellilerin kendilerine ait sessiz bir dünyaları var çünkü işaret dili bilen yok, başka insanlarla iletişim kurma şansları yok. Amacımız toplum da bizim de olduğumuzu hatırlatmak. Mesela hastaneye gidiyoruz, bir türlü derdimizi anlatamıyoruz. Temel sorunumuz iletişim. Biz okullarda zorunlu olarak işaret dili eğitimi verilmesini istiyoruz. Festivalde bu talebimizi yüksek sesle dile getireceğiz." 
 
 İşitme engelliler İzmir'de buluşacak
 
Derneğin genel koordinatörü Cemal Özkaynak ise festivalin uluslararası boyutuna dikkati çekerek, Rusya, Makedonya, Bulgaristan ve Romanya'dan 135 işitme engellinin festival için İzmir'de buluşacağını söyledi.
 
Konukların 11 Mayıs'ta kente geleceğini anlatan Özkaynak, etkinliklerin 12 Mayıs'ta yapılacak "sessiz kortej" ile başlayacağını, farklı ülkelerden, illerden yaklaşık iki bin işitme engellinin Karşıyaka'da birlikte yürüyeceğini belirtti.
 
Özkaynak, 15 Mayıs'ta sona erecek program kapsamında gerçekleştirilecek dans, tiyatro, pandomim, halk oyunları gösterilerinin tamamının işitme engellilerin oluşturduğu gruplarca sunulacağını söyledi.
 
Festivale işitme engelliler kadar engeli olmayanların da büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Özkaynak, "İşitme engelliler, nasıl halk oyunu oynar, nasıl dans eder diye merak ediyorlar" dedi.