Bu fotoğraftan eser kalmadı

Atmosfere yayılan sera gazlarının bir türlü önüne geçilememesi, ortalama küresel sıcaklığın önlenemez şekilde artmasına neden oluyor. Uydu fotoğrafları, kutuplarda gelinen son noktayı ve dünyayı bu yüzyılda bekleyen tehlikeyi açıkça gözler önüne seriyor.

Bu fotoğraftan eser kalmadı
06 Aralık 2011 Salı 10:32 tarihinde eklendi, 1.172 kez okundu.

 

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 1999 yılında başlatılan Dünya Gözlem Sistemi (ESO) projesi kapsamında çekilen en son uydu fotoğrafları, Kuzey Kutbu’nun endişe kaynağı fotoğraflarını çekti.
 
Aqua uydusu tarafından Mart ve Eylül aylarında çekilen iki fotoğraf, Kuzey Kutbu’nun en yüksek ve en düşük buzul yoğunluğuna ulaştığı hali görüntüledi.
 
Aqua’nın Mart ayının başında çektiği ve kış mevsimlerinin son günlerine rastlayan fotoğrafta buzullar en yüksek seviyede görülüyor. Eylül ayında çekilen ikinci fotoğraf ise yaz mevsiminin sonuna denk geliyor.
 
SON YILLARIN EN KÖTÜ TABLOSU
Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi uzmanları, aradaki büyük farka dayanarak, Kuzey Kutbu’ndaki buzul kaybının devam ettiğini ve son 32 yıl içinde kutuplardaki buzulların tespit edilen en düşük ikinci seviyeye indiği uyarısını yaptı.
 
Bilim insanları tarafından yapılan en son araştırmalar, son yıllarda sera gazı yayılımı oranında bir azalma olmadığını, hatta ekonomik krizin bile fosil yakıtları tüketen sanayileşmenin önüne geçemediğini ortaya koymuştu.
 
2004 yılında Dünya’nın yörüngesine gönderilen Aqua, 1999’da göreve başlayan Terra uydusu ile Dünya’daki iklim olaylarını gözlemliyor.