Bu gezegen elmastan

Astronomlar, çıplak gözle görülebilen bir yıldızın yörüngesinde, büyük oranda elmastan oluşan bir gezegen keşfetti

Bu gezegen elmastan
13 Ekim 2012 Cumartesi 09:29 tarihinde eklendi, 1.144 kez okundu.

Bilim adamları 55 Cancri e adlı bir gezegen keşfetti. Uzmanlar gezegenin elmastan olabileceğini öne sürerken Yale Üniversitesi’nden araştırmacı Nikku Madhusudhan kendi ışığını yayan ilk gezegen olan bu gezegenin yüzeyinin su ve grafit yerine karbon ve elmasla kaplı olduğunu açıkladı.


Madhusudhan, gezegengeki kayalık kimyasının dünyada farklı olduğunu, karbon zenginliği ve kimyasal bileşenlerin yoğun olduğunun altını çizdi. Kayalık bir gezegen olan “55 Cancri e”, Yengeç takım yıldızı içerisinde ve güneşe benzer bir yıldızın eksenindeki turunu 18 saat gibi hızlı bir sürede tamamlıyor. Princeton Üniversitesi’nden astronom David Spergel ise kütlesi ve yaşı öğrenildikten sonra gezegenin yapısını netleştirmenin kolaylaşacağını vurguladı.
 
DÜNYANIN KÜTLESİNİN ÜÇ KATI 
 
Araştırmaya katılan Fransa'nın Toulouse kentindeki Astrofizik Araştırmaları Enstitüsü'nden Olivier Mousis de gezegenin kütlesinin üçte birinin -ki bu Dünya kütlesinin üç katına denk geliyor- elmastan oluşuyor olabileceğini belirtti.
 
Yüksek basınç, karbon yüzeyi kristalize ederek elmasa dönüştürüyor.
 
The Yale Üniversitesi Astrofizik araştırmacısı Madhusudhan, gezegengeki kayalık kimyasının dünyadan farklı olduğunu, karbon zenginliği ve kimyasal bileşenlerin yoğun olduğunu belirtiyor.

Vatan Gazetesi