Bu güneş tutulmasını biz kaçırdık

Dünyanın yarısında görülebilecek olan gök olayı Güneş Tutulması gerçekleşti.

Bu güneş tutulmasını biz kaçırdık
13 Kasım 2012 Salı 23:14 tarihinde eklendi, 2.074 kez okundu.

Güneş Tutulması dünyada Güney Yarımküre’de izlenebildi. 10 yıl aradan sonra gerçekleşecek olan Güneş Tutulması ne yazık ki Türkiye’den gözlemlenemedi. Avusturalya’da gün doğumu ile başlayacak olan Güneş Tutulması Şili’de güneşin batması ile son buldu
 

Gökyüzünde meydana gelen en heyecan verici olaylardan birisi de Güneş tutulmalarıdır. İnsanların yüzyıllar boyunca hayretli gözlerle seyrettiği bu muazzam gök olayı, Ay’ın Güneş’le aramıza girerek Dünya’ya gelen Güneş ışığını engellemesi sonucu meydana gelir.
 
Bilim adamları, ülkenin kuzey kıyılarında gün doğumuyla birlikte başlaması beklenen ve 150 kilometrelik bir bölgede görülebilecek tutulmanın muhteşem bir görsel doğa harikası oluşturacağını belirtti. Ülkenin kuzey kıyılarında başlayacak tutulma, Güney Pasifik bölgesine doğru hareket edecek. Yaklaşık iki dakika sürecek tutulma ülkenin doğusunda kısmi olarak da görülebilecek. Tam güneş tutulması ülkenin kuzey bölgesinde de izlenebilecek.
 
Bu görsel şöleni görmek üzere binlerce turist, bilim adamı ve astronomlar şimdiden kıyı bölgesinde toplandı. Ancak bazı meteorolojistler olası bir bulut kümesinin manzarayı bozabileceğini ifade ediyor.
Türkiye saati ile 21:49’da başlayacak olan tutulma, 23:45 sularında son bulacak. Saat 22:46’da ise Ay, Güneş’in tamamını örtecek. Bu muhteşem gök olayını bazı kuruluşlar, internet üzerinden canlı olarak yayınlayacak. Siz de 13 Kasım’daki tam Güneş tutulmasına, tutulma tarihinde canlı yayın yapacak olan aşağıdaki kanal aracılığıyla şahit olabilirsiniz:
 
Bu görsel şöleni izlemek için Amerika’dan gelen astronom Jay Pasachoff, 56′ıncı defa güneş tutulmasını izlemek için Avustralya’ya 50 kişilik bilim adamı ve öğrenci ekibiyle geldiğini belirtti.
 
Tutulmanın bir bölümünü Endonezya’nın doğusunda, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Şili’nin güney bölümü ve Arjantin’den de görülebildi.