Bu ilaca çok dikkat edin !

Bakanlık tarafından tiryakiye dağıtılacak, sigara bıraktırma ilacı Champix'te öldüren tablo.

Bu ilaca çok dikkat edin !
15 Ocak 2011 Cumartesi 10:19 tarihinde eklendi, 2.693 kez okundu.

 

ABD’de intihara yol açtığı şikayetleriyle gündeme gelen sigara bıraktırma ilacı Champix için ABD Sağlık Bakanlığı veri bankalarına gönderilen vaka raporlarında 1975 kişiden 109’unun intihar, depresyon ve anormal davranışlara bağlı nedenlerle hayatını kaybettiği ifade edildi. Temel Sağlık Hizmetleri Müdürü “Aspirin’in prospektüsünde de neler yazıyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom Champix’in yan etkileri ile ilgili iddialar için “Aspirinin de prospektüsüne bakarsanız onu da hiç kullanmamanız gerekir. Champix ruhsat almış bir ilaç, Bilim Komisyonu şu anda ilacı yasaklayacak bir bulguya rastlamadı”, Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay ise “Sağlık Bakanlığı’nın Champix gibi son derece tehlikeli bir ilacı başka yöntem olmaksızın sigara bıraktırmadaki tek yöntem olarak kullanması kabul edilemez” yorumunu yaptı. Champix’in üretici firması Pfizer ilacı yetiştiremediğini bu sebeple her ülkeye çok fazla satamadığını söylüyor. İlaçla ilgili intihar iddiaları gündeme geldiğinde Bakanlık olarak bir Bilim Komisyonu oluşturduk. Komisyon Türkiye’de herhangi bir ilaca bağlı intihar vakasına ratlamadı. Ama depresyon, korkulu rüya ve intihar düşüncesi olmak üzere 3 vakaya ulaştı. 
 
1975 kişiden 109’u öldü
 
ABD’deki sağlık uzmanlarının gönderdiği bilgilerden oluşan veri bankalarından elde edilen veriler son derece korkutucu. Bu verilere uzman sağlık sitelerinden ulaşmak mümkün. İşte özellikle ilaçların yan etkileri konusundaki araştırmaları yayınlamasıyla bilinen druglib.com internet sitesinde yayınlanan ve 2009 Nisan ayı ila 2010 Mart ayları arasında sağlık uzmanları tarafından ABD Sağlık Bakanlığı’na gönderilen verilerinin dile getirdiği tablo:
 
Şüpheli ilaç ‘Chantix’
 
Rapora göre farklı yaş grupları ve cinsiyetlerden toplam 1975 kişide ABD’deki adıyla Chantix kullanımına bağlı vakalar görülmekte. İşte rakamlarla Chantix: Depresyon görülen vaka: 426, İntihara eğilim görülen vaka: 287, Anksiyete görülen vaka: 213. İlacın ‘Ciddi sonuçlar doğurduğu’ 1861 vaka’nın 406’sında depresyon, 273’ünde intihara eğilim ve 202’sinde anksiyete görülmekte. Bu vakalardan 109’unun öldüğü belirtilen raporda 48 kişinin intihar ederek, 30 kişinin depresyona bağlı nedenlerden ve 15 kişinin de anormal davranış bozukluğuna bağlı nedenlerden yaşamını yitirdiği ifade edilmekte. Hayatı tehlikede olan 97 vakanın ise 32’si depresyon yaşamakta, 29’unun intihara eğilimi var ve 27’si intihara teşebbüs etmiş durumda. 386 vakanın ise 116’sı depresyon, 72 vaka anksiyete, 62 vaka ise ise kusma nedeniyle sevk edildikleri ifade ediliyor. Bu vakalarda şüphelenilen ilaç olarak ‘Chantix’ adı geçiyor. 
 
İnternette Chantix hakkında bu fotoğraf dolaşıyor. (Son sigaram teşekkürler Chantix.)
 
Uzmanlar itiraz ediyor
 
Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay: “Dünyanın en tehlikeli ve tartışmalı sigara bıraktırma ilacı olan Champix, Türkiye’deki tiryakilere ücretsiz dağıtılacak. Başta ABD olmak üzere dünyanın hiçbir işleyenn sağlık sistemine sahip ülkesinde sigara tiryakileri sadece ilaçlarla tedavi edilmez. Muhakkak ilacın yanı sıra diğer sigara bıraktırma yöntemleri de tercih edilir. Sağlık Bakanlığı’nın Champix gibi son derece tehlikeli bir ilacı başka yöntem olmaksızın sigara bıraktırmadaki tek yöntem olarak kullanması kabul edilemez. ilacın sağlık ocaklarından ücretsiz dağıtılacağı ifade edildi. Sağlık ocaklarında sigara bıraktırma konusunda uzman olmadan nasıl dağıtılma kararı alınabilir? Herşeyden önce ücretsiz dağıtılcak bunca ilacın ücretini kim verecek? Bunun araştırılması gerekir. Tüm dünyada yapılan araştırmalara gore Champix depresyon ve intihara eğilim etkilerinin dışında sayısız yan etkiye sahip.”

Vatan Gazetesi