Bu karakollar PKK'nın kabusu olacak

TOKİ, Güney Doğu dağlarındaki 250 sınır karakolunun hepsini yeni baştan inşa ediyor. 10'u teslim edildi, 150'sinin inşaatı sürüyor.

Bu karakollar PKKnın kabusu olacak
29 Eylül 2011 Perşembe 12:23 tarihinde eklendi, 1.960 kez okundu.

 

Terör örgütü PKK'nın ilk eylemlerini gerçekleştirdiği Eruh ve Şemdinli baskınlarının üzerinden 27 yıl geçti.
 
Bu süreçte Güneydoğu'daki karakollara yönelik saldırılarda yüzlerce askerimiz şehit düştü. Son olarak geçtiğimiz hafta Siirt'teki Belenoluk Karakolu'na yapılan baskın girişiminde 6 vatan evlatı daha katledildi.
 
Ardı arkası kesilmeyen saldırılar üzerine hükümet geçtiğimiz yıl, bütün sınır karakollarının yenilenmesi kararını vermişti. Bu görevi de Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) üstlendi.
 
Projeleri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hazırlanan 250 karakoldan 152'sinin inşaatına başlandı. Yapımı tamamlanan 10 karakol sessiz sedasız Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi. Yeni sınır karakolları Genelkurmay Başkanlığı'nın talepleri doğrultusunda H tipi şeklinde projelendirildi.
 
Karakollar özellikle bölgeye en hakim tepe noktalarına yapılıyor. 80 santim kalınlığındaki dış duvarlar havan ve roket saldırılarına karşı güçlendirilmiş malzemeyle inşa ediliyor. Binaların çatısı havan toplarına karşı dayanıklı, dış kapıların tamamı çelik, pencereler de kurşun geçirmez camla kaplı. Karakolun dışı da üç aşamalı özel betonarme duvarlarla çevriliyor. Yatakhane ve yemekhane gibi askerlerin toplu olarak bulunduğu bölümler karakolun tam ortasında yeralıyor. Depolarda bir hafta yetecek kadar yiyecek-içecek ve cephane mevcut.
 
ASKERE SÜPER GÜVENLİK
 
Karakollarda Mehmetçiğin güvenliği için ne gerekiyorsa düşünülmüş. 12 metre yüksekliğindeki kuleler nöbet tutan askerleri, taciz atışı ve keskin nişancı tehlikesine karşı korumak için özel tasarlandı. Askerler nöbet mevzilerine açık alandan değil, yeraltından tüneller aracılığıyla ulaşıyor. Karakol çevresinin emniyeti ise Aselsan tarafından geliştirilen "izci" adı verilen uzaktan kumandalı robot araçlarla sağlanıyor. 8 kilometreyi rahatlıkla görebilen elektronik ateşleme sistemli termal kameralar 7 gün 24 saat çalışıyor. Hareket eden bütün cisimler, hatta kuşlar bile izlenebiliyor.
 
BU TABLO 27 YIL SONRA DEĞİŞTİ
 
PKK, 27 yıl boyunca Aktütün ve Dağlıca gibi sınır karakollarına yaptığı saldırılarda yüzlerce askerimizi şehit etti. Güvenlik açısından yetersiz olan bu karakollar artık TOKİ sayesinde bir kaleden farksız olacak.
 
(Çağdaş Akbaş-Cezmi Sayılgan / ATV)