Bu karar papazları çıldırttı

Danimarka, dünyada eşcinsellere resmi nikah hakkı tanıyan ilk ülke olma özelliğine şimdi de kiliselerde evlenme hakkı tanıyan ilk ülke olma özelliği eklemeye hazırlanıyor

Bu karar papazları çıldırttı
24 Kasım 2011 Perşembe 14:40 tarihinde eklendi.

 

Danimarka'da 15 Eylül'de iktidara gelen Sosyal Demokrat Parti, Radikal Parti ve Sosyalist Halk Parti azınlık koalisyon hükümeti, hükümet dışında kalan Birlik Listesi'nin de desteği ile eşcinsellere kiliselerde evlenme hakkı tanıma kararı aldı.
 
Eşitlik ve Kilise Bakanı Manu Saren, eşcinsellere kiliselerde evlenme hakkı tanıyan yasa tasarısını hazırladıklarını ve parlamentoya sunacaklarını belirtirek ”kiliselerde kadın papazların görev yapması için çıkarılan yasadan sonra en önemli reform, eşcinsellere evlenme hakkı veren yasayı çıkarmak olacak. İktidar partileri ve iktidarı dışarıdan destekleyen Birlik Listesi arasında bu konuda anlaşma sağlandı. Parlamentoda çoğunluğu sağladığımız için yasanın kabul edilmesinde bir sorun yaşayacağımızı sanmıyorum. Karar beni çok memnun etti. Bu yasanın çıkması en büyük hayallerimden biriydi” dedi.
 
PAPAZLAR İSYAN ETTİ
 
Eşcinsellere kiliselerde evlenme hakkı tanınması çok sayıda kilise papazını isyan ettirdi. Bugüne kadar eşcinsel evliliğine karşı çıkan papazlardan bazıları yasa kabul edilse bile kendi görev yaptıkları kiliselerde eşcinsellerin evlenme törenlerine izin vermeyeceklerini açıkladı.
 
Kopenhag papazlarından Peter Skov Hansen ise yasaya karşı çıkanlar olsa da çoğunluğun uygulamadan memnun kalacağını belirterek, yasanın kiliseler için bir yenilik ve ilerleme olduğunu söyledi.
 
Danimarka Eşcinseller Federasyonu da hükümetin yasa tasarısının eşcinseller arasında büyük sevinç yarattığını bildirdi. Danimarka'nın en büyük seyahat acentesi Star Tour'un Satış Müdürü Stig Elling, 28 yıldır birlikte yaşadığı hayat arkadaşı Steen Andersen ile kilisede evlenme hakkı doğmasına çok sevindiğini belirterek yasa uygulamaya girer girmez kiliseye başvurup dini törenle evleneceklerini söyledi.
 
Karara en çok sevinenlerden biri de Liberal Müttefik partisinden Simon Emil Ammitzböl oldu. Ammitzböl milletvekili seçilince Kraliçe Margrethe ilk kez gelenekleri bozarak saraydaki davete birlikte yaşadığı erkek arkadaşı ile gelmesine izin vermişti. Danimarka Parlamentosunda Simon Emil, Jens Rohde, Kemal Quarishi gibi çok sayıda eşcinsel milletvekili bulunuyor