Bu kez mektup bağlamadılar

Manisa'da, Cumhuriyet Meydanı'ndan salınan 500 posta güvercini sahiplerine mesir macunu taşıdı.

Bu kez mektup bağlamadılar
19 Nisan 2013 Cuma 20:20 tarihinde eklendi, 1.148 kez okundu.

Osmanlı Dönemi'nde Manisa Sarayı'nda yetiştirilen ve haberleşme amacıyla kullanılan 'Hünkari' cinsi güvercinler, Manisa'da Turizm Haftası etkilikleri kapsamında tanıtıldı. Posta güvercini yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan Manisa'da yapılan etkinlik büyük ilgi gördü. Manisa Şehitler Posta Güvercini Sevenleri Derneği, tarafından kafesler içinde Cumhuriyet Meydanı'na getirilen 500 posta güvencini ayaklarına mesir macunu bağlandıktan sonra salındı. Manisa Şehitler Posta Güvercini Sevenleri Derneği Başkanı İlyas Eğriboyun, Yönetim Kurulu Üyeleri Öztürk Karayılan ve Hasan Ali Eroğlu ile Manisa Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse tarafından bırakılan güvencinler, kısa sürede ayaklarına bağlanan mesirleri sahiplerine götürdü.

 
Manisa Şehitler Posta Güvercini Sevenleri Derneği Başkanı İlyas Eğriboyun, posta güvercinlerinin dünya çapındaki yarışmalara katıldığını söyledi. Posta güvercinleri büyük bir uğraş olduğunu belirten Eğriboyun, "Sezonluk yavrular alınıyor. Altı aylık yavrular, 400 kilometrelik mesafelerden bırakılıyor ve kümeslerine geliyorlar. Bir yaşında ise 900-1200 kilometre mesafeden bırakılmalarına rağmen kafeslerine geliyorlar. Geçtiğimiz yıl Manisa'nın Kula İlçesi'nden başlayıp Erzincan'dan salarak etap etap yaptığımız yarışmalarda güvercinler kümeslerine geldiler. Önce gelmelerine göre de kupa ve ödül kazandılar. Manisa'da altı dernekte yaklaşık 7 bin posta güvercini var. 250 kişi bu hobiyi yapıyor. Her bir güvercinimizin merkezi İstanbul'da bulunan Güvercin Federasyonu'nun verdiği ayaklarına takılan numaraları var" dedi. 
 
Manisa Kültür ve Turizm Müdürü Erdinç Karaköse'de Osmanlı Sarayları'nda beslenen 'Hünkari' cinsi güvercinlerin ana vatanının zamanının Manisa olduğunu belirterek, "Sultanlar için beslenen ve adına Hünkari denilen ırk Manisa'da yetiştiriliyor. Tanesi 1000 Lira üzerinde satılıyor. Hünkari güvercinleri 1800'lü yıllardan sonra yurt dışına gönderilmiş. Kökeni Manisa ve İzmir yöresi. Manisa Sarayı Amire de yetişmiş. Manisa'nın kültürel mirasının yeniden tanıtılması amacıyla vatandaşın önüne çıkardık" diye konuştu.

DHA