Bu kış çok soğuk olacak

İngiltere Meteoroloji Dairesi uzmanları, Güneş’in faaliyetlerinin Dünya üzerindeki sıcaklıkları zannedildiğinden daha çok etkilediğini ortaya koydu.

Bu kış çok soğuk olacak
11 Ekim 2011 Salı 08:23 tarihinde eklendi.

 

Güneş aktivitelerini kaydeden NASA uydularının verilerini inceleyen İngiltere Meteoroloji Dairesi uzmanları, Güneş’in faaliyetlerinin Dünya üzerindeki sıcaklıkları zannedildiğinden daha çok etkilediğini ortaya koydu.
 
11 yıllık bir döngü izleyen Güneş’te bu döngü sırasında kimi zaman daha fazla patlamalar yaşanıyor. Bu yıl olduğu gibi patlamaların az yaşandığı dönemde ise, Dünya’da kışlar Avrupa, ABD ve Rusya’da daha soğuk, dünyanın güney bölgelerinde ise daha sıcak geçiyor.

Çünkü Güneş’te meydana gelen patlamalar, atmosferin dünyaya en yakın ikinci tabakası olan stratosferin daha fazla ultraviyole (UV) emmerek ısınmasını ve dünyayı da daha çok ısıtmasını sağlıyor. Fakat Güneş aktivitesi azaldığında, bu tabakaya daha az ışın ulaşarak, ısınmayı zorlaştırıyor ve bu da o yıl kışın kuzeyde daha soğuk geçmesine neden oluyor.

Uzmanlar Güneş aktivitelerinde küresel ısınmanın bir etkisi bulunmadığını, 11 yıllık döngü sırasında patlamalarda görülen artış ve azalmaların Güneş’in olağan faaliyeti olduğunu söyledi.

Milliyet