Bu müzede 3 bin eser sergilenecek

DENİZLİLİ turizmci 76 yaşındaki Ahmet Urkay, Marmaris'te açtığı özel etnografya müzesini, çeşitli bürokratik engellerle karşılaşınca memleketine taşıdı.

Bu müzede 3 bin eser sergilenecek
28 Ekim 2016 Cuma 11:31 tarihinde eklendi.
Müzeyi gelecek nesillere taşımak için vakıf kurma çalışmalarını da sürdüren Urkay'ın, Denizli'nin Karahayıt Mahallesi'ne açılışını yapacağı müzede, 3 bin etnografik eser sergilenecek.
 
Denizli'de doğan, askerliğinden sonra ülkenin dört yanını gezerek Denizli dokuma ürünleri ile halı ve kilim satan Ahmet Urkay, daha sonra Marmaris'e yerleşti. Marmaris'e bugüne kadar 5 okul ve bir cami yaptıran Ahmet Urkay, 11 yıl önce Marmaris'te yıllardır biriktirdiği 5 bine yakın eserin yer aldığı etnografya müzesini açtı. Urkay'ın müzesi her yıl Marmaris'te binlerce turist tarafından ziyaret edilirken, bürokratik engeller nedeniyle Çamlı Köyü Taşhan mevkiindeki müzesi için kot farkı nedeniyle yıkım kararı verildi. Gerekli düzeltmeleri yapan Urkay, iddiaya göre, başka bürokratik engeller de çıkarılınca müzeyi Denizli'ye taşıma kararı aldı.
 
Müzedeki eserlerin büyük bölümü TIR'larla Denizli'ye taşıyan Urkay, kapattığı müzesinin girişine 'Bürokratik engellerden dolayı kapalıyız. Müzeler Genel Müdürlüğü hariç' yazılı bir de pankart astı.
 
DENİZLİ'YE TAŞIDI
 
Karahayıt Mahallesi'nde satın aldığı araziye otel yapan Urkay, otelin içinde 2 bin 500 metrekare alana kendi adını taşıyan müzeyi tekrar kurdu. Urkay, iki yıllık çalışma sonucu Marmaris'teki müzeden getirdiği eserlere sahip müzesini tamamladı. Türkiye'deki 220 özel müzeden biri olan 'Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ni tamamlayan Urkay, önümüzdeki günlerde kurumun açılışını yapılacağını söyledi. Ahmet Urkay Müzesi, Denizli'nin ilk özel müzesi olma özelliğini de taşıyor.
 
Ahmet Urkay'ın Karahayıt Mahallesi'ndeki müzesinde 3 bine yakın eser sergilenecek. 1995 yılında koleksiyonerlik belgesi alan Ahmet Urkay'ın seyyar satıcılığa başladığı yıllardan itibaren topladığı eserlerin sergilendiği müzede; 1700'lü yılların Fransız faytonu, Milli Mücadele kahramanı Yörük Ali Efe'nin filintası, el yazması Kuran-ı Kerim'ler, halen çalışan gramofonlar, Osmanlı askerlerinin yemeklerinin pişirildiği dev kazanlar, el dokuması yüzlerce halı ve kilim, milyonlarca yıl öncesinden mamut fosili, 800 yıllık işlemeli Selçuklu kapıları, 1000 yıllık kilise kapıları, daktilolar, kılıçlar, denizden çıkarılmış yüzlerce yıllık amforalar, Roma, Helen, Arkaik ve Bizans dönemleriyle Tunç Devri'ne ait eserler yer alıyor. 
 
3 BİNİ SERGİLENECEK
 
Koleksiyonunda 8 bine yakın eser bulunduğunu, ancak açılacak müzede bunların 3 bininin sergileneceğini belirten Ahmet Urkay, müzede en önemli eserlerden bir tanesinin 2'inci Viyana Kuşatmasında kullanılan ve birinin Almanya'da bir müzede olduğunu söylediği Osmanlı Hazine Sandığı. 350 yıllık olduğu söylenen hazine sandığını müzede özel bir bölümde sergileyen Urkay, müzenin kendisinin değil halkın olduğunu söyledi.
 
Urkay, "Askerden geldim, 21 yaşında Denizli dokuma mallarıyla köy- kent Anadolu'yu dolaştım. Anadolu'nun her yerinde gezdim. Geçmiş nesilden gelecek nesillerden topladım biriktirdim. İki kızım, bir oğlum var ama bir evladım da bunlar. Koleksiyonumda 7-8 bin parça vardır, ancak 3 bin parça yerleştirebildik. Herkesin gelip görmesini isterim. Bunlar Türk milletinin eserleridir mülküdür, benim malım değildir bu" dedi.
 
Urkay, müzenin gelecek kuşaklara taşınması için vakıf kurmaya çalışmalarına başladığını, vakfın kurulmasıyla birlikte müzeyi vakfa devredeceğini söyledi.
Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, (DHA)-