Bu pazarın dili İngilizce

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Kalkan'da perşembe günleri kurulan mahalle pazarı, müşterilerinin yüzde 95'inin yabancı ve pazarlık dilinin İngilizce olmasıyla diğer pazarlardan ayrılıyor.

Bu pazarın dili İngilizce
22 Ağustos 2014 Cuma 10:46 tarihinde eklendi.
Belediyeye ait konutların üçte birinden fazlasının İngilizlere ait olduğu Kalkan'da, otel ya da pansiyonlarda konaklayan tatilcilerin çoğu da İngiliz. Bu nedenle pazarda da en çok İngilizler var. Müşterinin çoğunluğunun İngiliz olması nedeniyle pazarda alışveriş dili de İngilizce, arada bir Türkçe ya da Almanca da duyuluyor.
 
Kalkan'ın perşembe günleri kurulan pazarına sabah erken saatlerde akın başlıyor. Esnafın son derece dikkatli olduğu bu pazarda bağıran çağıran ya da müşteriyi rahatsız eden, kolundan çeken yok. Turist fiyat sorarsa, mal hakkında bilgi isterse ancak esnaf malı hakkında bilgi veriyor. Kendilerine yardım eden çocukları dahil, tüm esnafın ortak dili İngilizce. 
 
Her hafta Antalya'nın Finike İlçesi'nden satış için gelen esnaf Fuat Doğan, Kalkan pazarı hakkında şu bilgiyi verdi: "Buraya diğer illerden, Avrupa'dan görmek için, alışveriş yapmak için gelen insanlar çoktur. Buraya turlar düzenlenir, yabancılar gelir. Burada çok az Türkçe konuşulur. Sürekli İngilizce konuşulan bir pazardır."
 
TURİSTLER MEMNUN
 
Pazarda sebze ve meyvenin yanı sıra, turistin aradığı her türlü ürünü görmek mümkün. Genelde baharatlar, takılar, el yapımı eşyalar, giyecek, çanta, kemer, el işi oyalar, havlular, giyim eşyaları, film kasetleri, elektronik eşyalar, kumaşlar en çok rağbet gören eşyalar. Kalkan pazarına Fethiye ve Kaş gibi civar ilçelerde tatil yapan turistler için de turlar düzenleniyor. Müşteri yoğunluğunun iyice arttığı öğle saatlerinde Kalkan pazarı, yabancı bir ülkedeymiş hissi yaratıyor. Bu pazardan esnaf kadar alışveriş için gelen turistler de memnun. 
 
Fethiye'den gelen İngiliz Derek Bruder, pazar hakkında şunları söyledi: 
 
"Bu pazar benim için çok ilginç. Birçok ürünü bir arada bulabiliyorum. Fiyatlar benim ülkeme göre çok ucuz. İnsanlar çok cana yakın. Birçok ihtiyacımı buradan alarak ülkeme götürüyorum." 
 
Pazarı yerel kültür olarak ilginç bulan Hollandalı Bart Bakker, "Her tatile gelişimde mutlaka bu pazara geliyorum. Yerel insanları görmek için geliyorum, nostalji yaşıyorum. Fiyatlar da çok uygun. Değişik bir pazar. Bu akşam yapacağım barbekü partisi için bolca alışveriş yaptım" dedi. İrlandalı Keren Fiehause da "Çok ilginç bir pazar. İhtiyacım olan takı, giysi ve çanta aldım" diye konuştu.

DHA