Bu rekor da bizim oldu!

Ayda 299 dakika konuşarak Avrupa’nın en konuşkan insanı olan Türkler, cep telefonuna da 6 ayda 3.3 milyar lira ödedi.

Bu rekor da bizim oldu!
23 Ağustos 2012 Perşembe 09:25 tarihinde eklendi.

 

GfK Temax verilerine göre, satışların yarıdan fazlasını fiyatı 2 bin liraya kadar çıkan akıllı telefonlar oluşturdu. Türkiye tüketici teknolojisi pazarı ise aynı dönemde yüzde 14 büyüyerek 12.1 milyar liralık ciroya ulaştı.
 
GfK Temax verilerine göre, Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 2012’nin ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 13.7 büyüyerek 6 2 milyar lira ciroya ulaştı. Özel günler ve ana ürün gruplarında yapılan indirimler pazarın büyümesi desteklerken tüketici teknolojisi ürünleri pazarı yılın ilk yarısını da geçen yıla göre yüzde 14 artışla 12.1 milyar lira ciroyla tamamladı. 6 aylık verilerde telekom sektöründeki büyüme dikkat çekiyor. İkinci çeyreğinde telekom sektörü geçen yıla kıyasla yüzde 23 artış ile 1.8 milyar lira ciro değerine ulaştı. İkinci çeyrekte 2011’in son çeyreğinde özel tüketim vergisine yapılan artıştın telekom pazarı satışlarında meydana getirdiği negatif etki kayboldu. Satışlardaki artışın arkasındaki en önemli sebeplerden birisi de modern kanal tarafından belirli dönemlerde gerçekleştirilen özel fiyat indirim kampanyaları oldu. İlk 6 aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre büyüme yüzde 20 oldu ve telekoma harcanan para 3.3 milyar lirayı aştı. Telekom pazarının yarısından fazlasını oluşturan akıllı cep telefonlarından elde edilen cirosal değer oldukça başarılı bir artış gösterdi. Yenilikçi ve son çıkan ürünler akıllı cep telefonu pazarında öne çıkarken akıllı telefonlarda en güçlü işletim sistemlerinden biri olan Android pazardaki payını arttırmaya devam etti.
 
10 TV’den 2’si akıllandı!
 
Bu arada yılın ikinci çeyreğinde 1.07 milyar lira ciro yaratan tüketici elektroniği, geçen yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 25.8 büyüyerek pazarda en yüksek büyüme oranına ulaştı. Sektörün cirosu ilk yarıda 2.1 milyar lira oldu. İkinci çeyrekte satılan her 10 panel TV’den 4 tanesi LED panelden, her 10 LCD televizyondan 2 tanesi de internet erişim özellikli televizyondan oluştu. GfK Temax’tan yapılan açıklamada, “Ekonomik ve sosyal göstergelerin Türk ekonomisi için daha kararlı bir tablo çizdiğini görülüyor. Önümüzdeki ayların okula dönüş dönemine denk gelmesi ve Windows 8’in yeni işletim sistemini piyasaya sürmesi gibi etkilerle bilgi teknolojileri sektöründeki satışların olumlu etkilenmesi beklenmektedir. Bunların sonucu olarak, üçüncü çeyrekte toplam pazar değerinin geçen seneki değerlerin üzerinde olması beklenebilir” denildi.
 
43.5 milyar dakika konuştuk, 41.7 milyar SMS gönderdik
 
BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2012 yılının ikinci çeyreğine ilişkin Elektronik Haberleşme Sektörü Pazar Verileri Raporu’nu açıkladı. Rapora göre telekomünikasyon hizmet gelirleri, yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.6 artarak 14.6 milyar liraya ulaştı. Türk Telekom ve mobil işletmecilerin yılın ikinci çeyreğinde net satış gelirleri bir önceki çeyreğe oranla yüzde 5.6 artarak 6 milyar liraya yükseldi.  Toplam mobil trafik miktarı önceki çeyreğe göre yüzde 11.3, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 16.9 artarak 43.5 milyar dakika oldu. Geçen yılın aynı döneminde mobil trafik 37.21 milyar dakikaydı. Sabit trafik ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 6.3 azalarak 5 milyar dakikaya geriledi. Bu yılın ikinci çeyreğinde atılan SMS sayısı yüzde 3.4 artarak 41 milyar 763 milyon adet oldu. İkinci çeyrekte trafiğin büyük bir kısmını (yüzde 84.6) mobilden mobile giden trafik oluşturdu. Haziran sonu itibarıyla genişbant internet abone sayısı 18.38 milyonu geçti. Mobil abone sayısı Haziran 2012 itibariyle 66.14 milyon olurken, ilk çeyrekte 34.9 milyon olan 3G abone sayısı ikinci çeyrek itibarıyla 37.7 milyona ulaştı. Taşınan numara sayısı 2012’nin ikinci çeyreğinde, bir önceki döneme oranla yüzde 4.8 artarak, yaklaşık 3.8 milyon oldu. 13 Ağustos itibarıyla toplam taşınan numara sayısı 46 milyonu aştı. İkinci çeyrekte Turkcell’in abone başına aylık gelir 20.68 lira, Vodafone’un 20.91 lira, Avea’nın ise 21.30 lira oldu. Abone başına düşen aylık ortalama görüşme süresi ise Turkcell’de 258 dakika, Vodafone’da 355 dakika ve Avea’da 354 dakika.