Bu ülke çıldırmış olmalı!

Çin'de, ''tek çocuk politikası''nın da dahil olduğu doğum kontrol prosedürlerinde 336 milyon kürtaj yapıldığı açıklandı.

Bu ülke çıldırmış olmalı!
16 Mart 2013 Cumartesi 11:47 tarihinde eklendi.

 

Çin Sağlık Bakanlığı'na göre, ülkede yılda 13 milyon bir başka ifadeyle saatte 1500 kürtaj yapılıyor. Hükümet araştırmacıları, bu rakamın yüksekliğinin cinsel eğitim eksikliğinden kaynaklandığını savunuyor.
 
Ülkede 1970'lerin sonunda başlayan ''tek çocuk'' politikasının söz konusu kürtaj rakamlarına büyük etkisinin olduğu görülüyor. Resmi verilere göre, 1971 yılından beri Çinli doktorlar, sonlandırmaya ek olarak 196 milyon erkek ve kadını sterilize etti.
 
Çin meclisinin bu yılki olağan toplantısında geçen gün konuşan Çin Kamu ve Personel Komisyonu Başkan Yardımcısı Wang Feng, mevcut aile planlama politikasının sürdürüleceğini söylemişti.
 
YAŞLI NÜFUS GİDEREK ARTIYOR
 
Çin'de yaşlanan nüfus ve iş gücü sıkıntısının yol açtığı problemler nedeniyle tek çocuk politikasında gevşemeye gidilmesi yönündeki görüşler çoğalmıştı. Ülkede 60 yaş üzerindeki nüfus, 195 milyona ulaştı. Bu, Çin'in nüfusunun yüzde 14,1'si anlamına geliyor. Bu arada, yaşı 80'in üzerindeki yaşlı nüfusu da 20 milyonu geçti.
 
Çin'de doğum oranlarının azalması ve yaşlı nüfusun hızla artmasından dolayı ülkede 2020 yılından itibaren çalışabilecek işçi nüfusunda ciddi azalmalar olacağı öngörüsünde bulunuyor. Ülkede 60 yaşını aşanların 2050 yılında nüfusun yüzde 31,1'ini oluşturacağı tahmin ediliyor. Halen dünyada yaşlı nüfusu 100 milyonu aşan tek ülke konumunda. 2033 yılına kadar Çin'in 60 yaş ve üzeri nüfusunun 400 milyonu bulmasından endişe ediliyor.
 
Çin'de birçok aile, erkek çocuk tercih ettiği için kız bebekler aldırılıyor. Çin'de doğurganlık oranı 1970'de yüzde 5,8 iken tek çocuk politikasının uygulanmaya başlamasının ardından bu oran, 1979'da yüzde 2,7'ye 2009'da ise yüzde 1,5'ye düştü.
 
Uzmanlar, özellikle çalışan insan gücü ile büyüme kaydeden ve dünyanın üretim merkezi haline gelmeyi başaran Çin'in tek çocuğu sürdürmeye devam etmesi halinde yaşlanan nüfusu ile ekonomik ve sosyal bağlamda sorunlar yaşanacağını dile getiriyor.

CİHAN