Bu yıl palamuta doyacağız

Balık avı yasağının önceki gece kalkmasıyla birlikte gırgır ve trol tekneleri denize açıldı. 138 günün ardından ağlarını denize salan balıkçılar tekneleri palamutla doldurarak döndü

Bu yıl palamuta doyacağız
02 Eylül 2011 Cuma 10:27 tarihinde eklendi, 1.119 kez okundu.

 

Balıkların üreme dönemine girmesi ve göç yollarının açık bırakılması amacıyla 15 Nisan’da başlayan av yasağı, 1 Eylül’ün ilk saatleri itibariyle sona erdi. Günler öncesinden hazırlıklarını yapan çok sayıda balıkçı, yasağın kaldırıldığı ilk saatlerden itibaren İstanbul’un çeşitli yerlerindeki barınaklardan teknelerle denize açıldı. Yasağın kalkmasının bayramın 3. Gününe denk gelmesi, tamirat ve bakım işlerinin bitmemesi nedeniyle denize açılmayanlar da vardı.
 
İlk günde Kumkapı, Anadolu Feneri, Yeşilköy, Rumeli Feneri gibi büyük balıkçı limanlarından açılan gırgır ve trol teknelerinin ağlarına daha çok palamut geldi. İstavrit, levrek, kalkan, tekir, mezgit de ağları dolduran diğer balıklardı.
 
‘Boyunu nasıl ayıracağız?’
Bu arada Haziran ayında toplanan Su Ürünleri İstişare Kurulu tarafından, soyu tükenme tehdidi altında bulunan lüferin avlanma boyutu 20 santimetre olarak belirlenmesi yine gündemdeydi.  Defne Yaprağı, çinekop, sarıkanat ve lüfer familyasının avlanma boyutuyla  ilgili balıkçılar, ağlarına gelen balığı nasıl ayırt edeceklerini bilemediklerini belirtti.
 
Balıkçı Abdullah Uçar ölçüden yakınarak şunları söyledi:  
 
“Dikey sonarda balığı görüyoruz ve ağlarla sarıyoruz. Çektiğimizde içinde 20 santimden küçük çinekop görüyoruz. Bunun irisini kalınını nasıl ayırt edeceğiz bilemiyoruz. Neyse ki palamut ilk gün balıkçıyı sevindirdi. Palamudun bu yıl iyi olacağını düşünüyoruz...” 
 
Başka bir reis Fahri Yalçın da, lüferin av boyutunu eleştirirken, hiçbir Avrupa ülkesinde böyle bir uygulanmanın olmadığını savundu.
 
‘Nazar olur, söyleyemem’
Ağlarını doldurduğu palamutla Anadolu Feneri’ne gelen balıkçı Muharrem Menekşe de tuttuğu balığın ilk gün için kendisini umutlandırdığını söyleyerek Anadolu Feneri’ndeki balıkçı kahvesinde, bereket için palamut dağıttı. Balığa çıkmayan arkadaşlarına birer tane palamut veren Muharrem Menekşe kaç kasa yakaladığına ise  “Nazar olur kasasını söyleyemem” şeklinde cevap verdi.
Tekneler dolu dönünce, balık hali ve balık pazarlarıda hareketlendi ve yüzler güldü. Rumeli Kavağı’nda palamutun çifti 20, tanesi 10 liradan satıldı.
 
Uzayan balık boyları çevrecileri sevindirdi
 
Avlanma limitinin lüfer için 14’ten 20 santimetreye, lagos ve orfoz için de 30’dan 45 santimetreye çıkarılması, çevre örgütlerini sevindirdi. Orfoz ve lagos türleri için belirlenen ölçüleri yeterli bulan çevreciler, diğer türler için de aynı duyarlılığı beklediklerini bildirdi. Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, orfoz ve lagos için yasal avlanma boyunun 30 santimetreden Greenpeace’in de önerdiği 45 santimetreye çıkarılmasının sevindirici olduğunu belirterek şunları söyledi:
 
‘Olumlu fakat yetersiz’
“Ancak Greenpeace, lüfer için verilen 20 santimetre kararını yetersiz buluyor. Lüfer, kalkan ve diğer türler için bir gelişme olmaması, riskli bir zaman kaybıdır. Lüfer, 24-25 santimetreden önce üremiyor, bu nedenle 20 santimetre avlanma boyunun yeterli gelmeyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca bilimsel raporlarda tehlike altında olduğu belirtilen kalkanın boyu da acilen 40 santimetreden 45 santimetreye çıkarılmalı.”
 
Balık ziyafeti yerine kavurma
Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde dualarla yeni av sezonunun başlamasıyla denize açılan balıkçılardan bazıları eli boş, bazılarıysa birkaç kasa balıkla geri dönebildi. Balık avlama sezonunun başlaması nedeniyle Ereğli Mahallesi sahilinde bulunan bir çay bahçesinde mevlit okutuldu ve sezonun bereketli geçmesi için dualar edildi. Mevlide katılan Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, teknelerin kaptanlarına Türk bayrağı ve birer tepsi baklava hediye etti. Törenin ardından balıkçı barınağından dün gece saat 22.00’de denize açılan 6 balıkçı teknesi, avlanma yasağının sona erdiği saatten itibaren ağlarını Hereke ve Altınova açıklarında denize bıraktı.
 
Ağlar boş çıktı
AA muhabirinin de denize açıldığı Hüseyin Abanoz’a ait “Gırgır” adı verilen balıkçı teknesi, Dilovası açıklarında ağ attı. Bir süre sonra toplanan ağlardaki balıklar yeterli büyüklükte olmadığı için yeniden denize bırakıldı. Sabaha kadar aralıklarla İzmit Körfezi’nde ağ atıp-çeken balıkçılar her seferinde hüsrana uğradı. Adet olduğu üzere, yakaladıkları ilk balıklarla karınlarını doyurmaları gereken balıkçılar, ağlar boş çıkınca yanlarına aldıkları kavurmayı yedi. Günün ağarmasıyla Ereğli Balık Hali’ne sadece birkaç kasa tekirle bir kasa hamsi geldi. 
 
Zonguldak’ta evrak sıkıntısı
 
Zonguldak’ta yeni balık avı sezonunun başlamasıyla birlikte bazı balıkçılar “Vira Bismillah” diyerek denize açılırken, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin araya girmesiyle avlanmak için gerekli evrakını tamamlayamadığı için avlanmaya çıkamayanlar çoğunluktaydı. Ancak denize açılan teklenelerin sayıca olmalarına karşın dolu olarak dönmeleri yüzleri güldürdü.. Zonguldaklı balıkçılar, kasalar dolusu balıkla döndü ve satışa başladı. İlk gün ağlara en fazla takılan balık ise istavrit ve palamut oldu. Balıkçılar, yeni sezonun ilk gününde istavritin kilosunu 7.5, zarganın kilosunu 15, palamutun tanesini 10 liradan sattı.