'Bugün TOBB olarak hizmet ihracatı yapıyoruz'‎

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bugün pek fazla işlemeyen, fakat gelecekte potansiyel olabilecek 10 tane kara gümrük kapısının modernizasyonu konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Bugün TOBB olarak hizmet ihracatı yapıyoruz‎
28 Mart 2012 Çarşamba 18:12 tarihinde eklendi, 1.312 kez okundu.

Ankara Ticaret Odasının (ATO) aylık olağan meclis toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan anlaşma çerçevesinde TOBB tarafından gerçekleştirilen gümrük kapılarının modernizasyonu projesi ile gümrüklerde bekleme süresinin yarı yarıya indiğini söyledi. 
    
Bunun Türk özel sektörüne yıllık kazancının yaklaşık 410 milyon dolar olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: 
    
''Yani bazen soruyorlar Odalar Birliği ne iş yapıyor diye. Al arkadaş 410 milyon dolar üyesinin cebine para koydu. Neyin karşılığında- Bugün bu kapılarda yapılan yatırımların maliyeti 220 milyon dolardır. Yatırım 220 milyon dolar, özel sektörün cebine giren para yılda 410 milyon dolar. Peki devlet ne kazandı- Birincisi devletin cebinden 220 milyon dolar çıkmadı, bizim cebimize 410 milyon dolar girdi. Bir de devletin cebine ilave 90 milyon dolar vergi girdi. Bakanımız Rizeli ama, tam bir Kayserili'nin para kazanma mantığı yani. Bugün daha az işleyen, fakat gelecekte potansiyel olabilecek 10 tane kara gümrük kapısının daha modernizasyonu ile ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Sayın bakanımızın verdiği karar çerçevesinde bu 10 gümrük kapısında modernizasyon yapacağız.'' 
     
-ATO'ya verilen akredite belgesi 
     
ATO'ya verilen akredite belgesinde 5 yıldız bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''5 yıldızlı otel neyse, Ankara Ticaret Odası da 5 yıldızlı Oda hükmünde. Kime- Üyelerine verdiği hizmet noktasında'' diye konuştu. 
    
2001 yılında İngiltere Odalar Birliği ile eşleştiklerini ve akredite hizmet etme noktasında Know How (bir şeyi yapabilme bilgisi) aldıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bugün öyle bir noktaya geldik ki TOBB olarak sadece Türkiye'deki odalarda değil, Balkanlar, Ortadoğu, Orta Asya ve komşu ülkelerdeki bütün odalarımıza hizmet ihraç eder noktaya geldik. Bugün TOBB olarak hizmet ihracatı yapıyoruz'' dedi. 
     
-ATO Başkanı Bezci- 
     
Toplantıda konuşan ATO Başkanı Salih Bezci de yeni Türk Ticaret Kanunu konusunda öncelikle hükümete teşekkür etmek istediğini belirterek, ''Ülkemiz çağdaş bir ticaret kanununa kavuşmuştur'' dedi. 
    
Ancak böylesine kapsamlı bir yasanın bazı aksaklıkları bulunduğunu ve kanunun yürürlük tarihi olan 1 Temmuz 2012 yaklaştıkça üyelerin bazı endişeleri dile getirdiklerini anlatan Bezci, şu değerlendirmelerde bulundu: 
    
''Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun iş dünyasında tereddüte yol açacak bölümlerinin ilk sıralarında yaptırımlarla ilgili maddeler gelmektedir. Yasada öngörülen ve genelde alt sınırı çizilen, ancak üst sınır konulmayan adli para cezalarının bir süre sonra sıkıntı yaratmasında kaygı duyulmaktadır. Adli para cezalarını ödeyemeyen şirket sahiplerinin ve ortaklarının hapis cezasıyla karşı karşıya kalma tehlikesi, toplumda yeni sosyal yaralar açma potansiyeli taşıdığı dile getirilmektedir. Kanunda ceza maddeleri ele alınırken 'ekonomik suça ekonomik ceza' ilkesinin göz ardı edilmesi üyelerimizin ortak serzenişlerinden biridir. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirketten borç para alan ortaklarla ilgili düzenlemeleri de sancılı maddeler arasındadır. Bu madde ne yazık ki ülkemiz gerçeğiyle örtüşmemektedir. İnsanların işlerinde huzur içinde çalışabilmeleri için yeni Türk Ticaret Kanunu'nun uygulamada sıkıntı oluşturacak maddelerinin, Kanun yürürlüğe girmeden değiştirilmesi dileğimizdir.'' 
     
-Yeni kongre ve fuar merkezi 
     
Ankara ticaretinin gelişimi için son derece önem arz eden ve Akyurt'ta yapılacak Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Alanının bir an önce tamamlanması gerektiğin ide kaydeden Bezci, bu proje için ATO tarafından gerekli tüm desteğin verileceğini bildirdi. 
    
ATO'nun 2011 yılı gelir ve gideriyle ilgili de bilgi veren Bezci, 2011 yılında 69 milyon lira gelir, 29,7 milyon lira da gider olduğunu sözlerine ekledi. 
    
Konuşmaların ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATO'nun akredite belgesini Başkan Bezci'ye takdim etti.