Bulgaristan Türk asimilasyonunu kınadı

Bulgaristan'da parlamento, Komünist rejimin Türk ve Müslümanlara uyguladığı asimilasyon politikasını kınadı. Parlamentoda kabul edilen bildiride suçluların cezalandırılması da istendi.

Bulgaristan Türk asimilasyonunu kınadı
11 Ocak 2012 Çarşamba 18:43 tarihinde eklendi, 2.080 kez okundu.

 

Parlamento, ülkede 1989 yılında sona eren komünist rejiminin Müslüman ve Türklere karşı uyguladığı asimilasyon kampanyasını kınayan bildiriyi kabul etti.
 
Bildiri Bulgaristan devletinin Türklere karşı girişilen asimilasyon kampanyasını resmi olarak kabul eden ilk belge olması açısından büyük önem taşıyor.
 
Eski başbakan ve Güçlü Bulgaristan İçin Demokratlar (DSB) partisi lideri İvan Kostov’un hazırladığı bildiri oylamaya katılan 115 milletvekilinin 112’si tarafından desteklendi. 3 milletvekili ise çekimser kaldı.
 
SUÇLULARIN CEZALANDIRILMASI İSTENDİ 
Bildiride, asimilasyon kampanyasından sorumlu kişilerin sanık olduğu ve 20 yıldır sürüncemede bırakılan davanın yeniden ele alınması ve suçluların cezalandırılması da talep ediliyor.
 
İvan Kostov, yüzlerce Bulgaristan Türkü ve Müslümanın hayatını kaybettiği asimilasyon kampanyasının eski komünist rejim tarafından “Yeniden Doğuş Süreci” olarak adlandırıldığını hatırlatarak “Bulgaristan Müslümanların Zorla Asimilasyonunu Kınama Bildirisi” olan belgenin parlamentonun tüm siyasi güçleri tarafından desteklenmesi gereken bir belge olduğunu söyledi.
 
JİRKOV'UN ASİMİLASYON POLİTİKASI 
Bulgaristan'da Todor Jirkov yönetimi altında Türk azınlığa yönelik ilk asimilasyon programı 1984 yılında başladı. Türkler zorla "Bulgarlaştırılma"ya başlandı. Türklere ve yaşadıkları yerleşim birimlerine Bulgar isimler verildi. Türkleri artık milli bir azınlık olarak tanımadığını açıklayan Jirkov hükümeti, Türkçe isimleri yasakladı. Jirkov'un asimilasyon politikasından yaklaşık 1.5 milyon insan mağdur edildi.
 
310 BİN KİŞİ TÜRKİYE'YE GELDİ 
1989'de toplam 310 bin Türk, Jirkov yönetiminin asimilasyon kampanyaları sonucunda Bulgaristan'ı terk etmek zorunda kaldı.
 
Bugün Bulgaristan'da yaklaşık 800 bin Türk yaşıyor. Türkiye'de yaşayan ve Bulgaristan'da göç etmek zorunda kalanlara kimlikleri Sofya tarafından iade edildi.

NTV