Bulut Bilişim nedir? Bulut Sunucunun farkları nelerdir?

Bulut Bilişim, ağ ile birbirine bağlı sunucuların altyapı, platform ya da uygulama ürünlerinin hizmet olarak sunulmasıdır

Bulut Bilişim nedir? Bulut Sunucunun farkları nelerdir?
19 Mart 2015 Perşembe 11:22 tarihinde eklendi, 6.099 kez okundu.

 Bulut Bilişim, ağ ile birbirine bağlı sunucuların altyapı, platform ya da uygulama ürünlerinin hizmet olarak sunulmasıdır. Bulut Bilişim bir ürün değil, hizmettir. Bulut Bilişim ile sağlanan hizmetler; SaaS, PaaS ve IaaS olarak üç ana başlık altında toplanır.
 

 

SaaS (Software as a Service/Yazılım Hizmeti): Daha çok son kullanıcıyı hedefleyen bir bulut servisidir. Müşterinin ihtiyaç duyduğu CRM, ERP, finans ve muhasebe yazılımları bulut üzerinden sağlanır. Özellikle farklı lokasyonlarda faaliyet gösteren bir şirketiniz varsa, SaaS sizi ekstra yazılım maliyetine sokmadan ciddi ekonomik avantajlar sağlar. Örneğin; Google Gmail hizmetini SaaS altyapısı ile sunar.

 

PaaS (Platform as a Service/Platform Hizmeti): Yazılım geliştiricilerini hedefleyen bir servis olsa da son kullanıcı ve şirketler tarafından da tercih edilebilir. Bu hizmet size sistem yönetimi, network, işletim sistemi maliyetleri vs. gibi pek çok konuda avantaj sağlar. Çünkü burada sistem yönetimi tamamen hizmet sağlayıcının kontrolünde olur. Siz sadece elinizdeki uygulamayı ve verilerinizi yönetirsiniz. Örneğin; Heroku’nun hizmetleri PaaS altyapısı kullanmaktadır.

IaaS (Infrastructure as a Service/Altyapı Hizmeti): En yaygın olarak kullanılan bulut servislerinden biridir. Sanal sunucu hizmetinin, bulut altyapısı üzerinden sağlanmasıdır. Bulut altyapısı üzerinden, ihtiyacınız olan kaynak size özel olarak tahsis edilir. Amacınıza uygun olarak yapılandırıp kullanabilirsiniz. Bulut teknolojisinin vermiş olduğu imkânlar ile kaynak kullanımınızı dilediğiniz ölçüde artırıp/azaltarak ek yatırım maliyetlerine girmeden, kullandığınız kadar ödeme yaparsınız. Örneğin; Rackspace, hizmetlerini IaaS altyapısı ile sunar.

 

Bulut Sunucu hizmeti ülkemizde nasıl verilir?

Bulut Sunucu altyapısını sağlayan birçok firma bulunmaktadır. Bunlardan en dikkat çekicisi IaaS (Infrastructure as a Service) altyapısı ile hizmet üreten Radore’dir. Sanal sunucu yapısını bulut altyapısına taşıyarak müşterilerine bu hizmeti verir. Bu altyapı ile kendi sunucu platformunuzu oluşturursunuz. Teknik altyapı ile ilgili işlem yapmanıza gerek yoktur. Bulut Sunucu yapısında sanallaştırma altyapısı VMWare, sanallaştırılmış depolama altyapısı Dell EqualLogic ve ağ altyapısında Brocade switch ve routerlar kullanılır. Özetle Bulut Sunucu, fiziksel sunucunun yazılım ile sanallaştırılarak hizmet olarak sunulmasıdır.

 

Dedicated sunucu ile Bulut Sunucu arasındaki farklar nelerdir?

·        Dedicated sunucu bir ürün, Bulut Sunucu ise bir hizmettir.

·        Dedicated sunucu donanımsal bir sorun yaşadığında kapanır. Bulut Sunucu Cluster* altyapısı ile barındırıldığından dolayı, hizmet vermeye devam eder.

·        Dedicated sunucu, donanımdan çıkacak veri kayıplarına karşı “anlaşmaya bağlı olarak” yedeklenir. Bulut Sunucunun donanımları oluşabilecek arızaya karşı zaten yedeklidir.

VPS (Virtual Private Server) ile Bulut Sunucu arasındaki farklar nelerdir?

·        Bulut Sunucu Cluster* altyapısı ile barındırılırken, VPS tek sunucu içinde barındırılır.

·        Bulut Sunucuya verilen tüm özellikler (CPU, Disk ve RAM) %100 kullanılabilir. VPS’te ise ana sunucu özellikleri ortak kullanılır.

·        Ana sunucularda yapılan güncelleme ve bakım çalışmalarında Bulut Sunucu hizmeti kapanmaz. VPS hizmeti ise, tek sunucuda barındırıldığı için kapalı kalır.

·        Bulut Sunucuların network yapıları ayrı olduğu için saldırılardan etkilenmez. VPS’te sunucuya saldırı olduğunda bütün VPS müşterileri etkilenir.

 

* Cluster: İngilizce kökenli bir kelime olup “küme” anlamına gelmektedir. Cluster yapısı bilgisayar sistemlerinde kullanılan bir özelliktir. Bu özellik birden fazla bilgisayarın tek bir sistem gibi davranmasını sağlar.