Burdurlular cipsi 200 yıl önce keşfetmiş

Geçmişte evlerde yapılan ve günümüzde unutulan Burdur cipsi ‘haşhaşlı yufka’ yeniden raflarda yerini alıyor.

Burdurlular cipsi 200 yıl önce keşfetmiş
03 Nisan 2013 Çarşamba 14:44 tarihinde eklendi, 1.550 kez okundu.

 

Burdur’un unutulmuş lezzetlerini üreten Altıparmak Yöresel Ürünler şirketi, şimdilik kendi çabalarıyla haşhaşlı yufka üretiyor. Şirket, yufkayı, cips halinde 200 gramlık paketler oluşturarak bazı marketlerde ve kendilerine ait yöresel ürünler marketinde satıyor. Diğer illerden isteyen vatandaşlara ise kargo ile gönderiliyor. Henüz seri üretime geçemeyen şirket, günlük 200-300 paket cips üretiyor. Burdur cipsinin raf ömrü ise bir yıl. Sadece un, su ve haşhaştan yapılan doğal lezzet, yiyenlere eski günleri hatırlatıyor. 
 
       
Eskiden evlerde yufka ekmeğinin ardından çocuklar ve misafirler için son hamurdan yapılan haşhaşlı yufka tekrar ilgi görmeye başladı. Önceleri tadımlık olarak haşhaşlı yufkayı ürettiklerini aktaran Fahri Altıparmak, talep artınca üretime ve satışa geçtiklerini belirtti. Geçmişte ekmek yapımından sonra çocuklar için eğlencelik olarak hamurun son bezesinin haşhaşlı yufka yapıldığını bildiren Altıparmak, “Bizim bu şirketi kurma amacımız, Burdur’un artık hatırlanmayan doğal lezzetlerini gün yüzüne çıkarmak. Bugün bu ürün zevk için yeniyor. Doğal olduğu için tercih edilen bir ürün. Biz de bu ürünü geliştirme yoluna gittik. Özellikle maçların olduğu günler yok satıyoruz.” şeklinde konuştu. 
 
İlerleyen zamanlarda, seri üretime geçeceklerinin altını çizen Altıparmak, Türkiye genelinde yaygın dağıtım yapacaklarını belirtti. Haşhaşlı yufkayı çocukluğunun cipsi olarak nitelendiren Süleyman Bekdemir (70), “Yufka ekmeği yaparlardı. Yufka ekmeğinin arkasından bu cipsi yaparlardı, yerdik bizde. Harika tadı var. Şu anda yerken çocukluğumu hatırladım. Belki 45 yıldır yemiyorum.” dedi.
 
İlk defa yediği haşhaşlı yufkayı çok beğendiğini anlatan Mehmet Uysal, doğal bir lezzet olduğu için cips yerine çocuklara yedirilebileceğini söyledi. Şimdilik birkaç dükkanda satılan Burdur Cipsi, maç ve filmlerin vazgeçilmez çerezi oldu. Doğal ve katkısız olması ürüne olan ilgiyi artırıyor.
 

CİHAN