Burkay, CHP ve MHP'yi eleştirdi

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, demokratikleşme paketinin eleştirildiği kadar kötü olmadığını, Kürt sorunu için az da olsa çözümü çağrıştıran projelerin bulunduğunu savundu.

Burkay, CHP ve MHPyi eleştirdi
28 Ekim 2013 Pazartesi 18:58 tarihinde eklendi.
Chp ve Mhp'yi de sert bir dil ile eleştiren Burkay, "Chp daha ileri projelerle gelmeli, oysa tam tersini yaparak, hükümetin attığı küçük adımların bile karşısına dikiliyor. Mhp'nin ise hiçbir projesi yok, o sadece statükoyu savunuyor" dedi.
 
Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkan, 'Özgürlük ve Barış Yürüyüşü' sloganıyla başladığı gezi kapsamında Malatya'dan sonra bugün Elazığ'a geldi. Akşam saatlerinde Malatya'dan Elazığ'a gelen Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkay, Malatya yolunda partililer tarafından karşılandıktan sonra Hak-Par Elazığ il binasına geçti.
 
"DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ O KADAR DA KÖTÜ DEĞİL"
 
Burada düzenlediği basın toplantısında konuşan Burkay, çözüm sürecinde hükümetin açıkladığı demokratikleşme paketini değerlendirerek, "Pakette olumlu olan şeyler var. Bazı çevreler gibi pakete ya hep, ya hiç gibi yaklaşmıyoruz. Ak ve kara diye yaklaşmıyoruz. Bizce olumlu şeyler var pakette ama bu sorunu çözmeye yetmiyor, derdin devası değil.

Yani Kürt sorununun çözümü için ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için. Çünkü paket sadece Kürtler için gelmedi, genel olarak bir demokratikleşme paketi olarak geldi. Türkiye'nin gerçekten demokratikleşmesi için ve Kürt sorunun çözülmesi için çok daha kapsamlı, cesur projelere ihtiyaç var. Bence hükümet böylesine projelerle gelmeli artık kitlelerin karşısına.

Şu denebilir; 'ortam uygun değil' veya 'hükümetin gücü buna yetmez' falan denebilir. Bence hükümet cesur davranırsa, gerçekleri halka anlatırsa bunu başarır. Bu tarz büyük sorunların çözümü için büyük, cesur adımlar gerekir. Bu da dediğim gibi eşitlik temelindedir. Yoksa böyle gıdım-gıdım, parça-parça haklar vererek sorunu çözmek mümkün değildir" dedi.
 
CHP DAHA İLERİ PROJE HAZIRLAMALI, Mhp STATÜKOYU SAVUNUYOR"
 
Anadilde eğitim konusuna da değinen Burkay, "Bazı üniversitelere, Kürt dili bölümü konuldu. Mardin Artuklu'ya, Bingöl'e, Muş'a, Tunceli'ye, bunlar da olumludur tabi. Ama bunlar maalesef sorunun büyüklüğü karşısında çok küçük kalıyor. Onun için Türkiye daha cesur adımlar atmalı.

Bu anlamda bu konuyu tartışırken sadece hükümeti eleştirmiyorum. Tersine muhalefet, bu konularda daha tutucu. Mesela Cumhuriyet Halk Partisi, bir ana muhalefet partisi olarak kitlelerin taleplerine kulak açmalı. Daha ileri projelerle gelmeli. Halbuki tam tersini yapıyor. Hükümetin attığı küçük adımların bile karşısına dikiliyor. Mhp'nin ise hiçbir projesi yok, o sadece statükoyu savunuyor. Bu şekilde sorunlara çözüm bulmak mümkün değil" diye konuştu.
 
"TÜRK HALKI ESKİSİ KADAR KATI DEĞİL"
 
Politikacıların değişmesi gerektiğini savunan Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkay, şunları söyledi: "Politikacılar düşüncelerini değişmeli. Kamuoyu anlayışının da değişmesi lazım. Bence Türkiye'de epey bir değişim var bu konuda. Döndüğümden beri bunu gözlemleyebiliyorum.

Türk halkı eskisi kadar katı değil bu konularda. Çünkü sorun uzun zamandan beri tartışılıyor ve halk anlıyor birçok şeyi. Kürtler'in hakları tanınırsa, Alevi sorunun çözümü için adımlar atılırsa, ben Türk halkının ya da Sünniler'in buna karşı çıkacağını sanmıyorum. Ama politikacılar buna hazır değil. Politikacılar, anlayışlarını değiştirmeli bunu söylüyorum."
 
Yarın Elazığ'ın Kovancılar ve Karakoçan İlçeleri'nde ziyaretlerine devam edecek Burkay, daha sonra Tunceli'ye geçecek. Burkay, Bingöl, Ağrı, Van, Bitlis, Batman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana ve Mersin'i de ziyaret ettikten sonra yeni anayasaya ilişkin bir rapor hazırlayarak hükümet ve parlamentoya sunacak.

DHA