Bursa tekstilinde dönüm noktası

Türk Akreditasyon Merkezi’nden (TÜRKAK) akreditasyon sertifikası alan BESOB Voctest Personel Belgelendirme Merkezi, diploması olmayan dokuma kumaş desinatörleri için uluslararası alanda geçerli yetki belgesi vermeye hak kazandı.

Bursa tekstilinde dönüm noktası
24 Nisan 2014 Perşembe 16:41 tarihinde eklendi.

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB), AB’nin hibe programı aracılığı ile 2012 yılında yaşama geçirdiği Voctest Personel Belgelendirme Merkezi’ne Türk Akreditasyon Merkezi’nden (TÜRKAK) akreditasyon sertifikası aldı. Dokuma Kumaş Desinatörlüğü alanında belge verme hakkı elde eden BESOB Voctest Personel Belgelendirme Merkezi, denetimlerin tamamlanmasının ardından Mayıs ayında Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan da yeterlilik sertifikası aldı.

    Düzenlediği basın toplantısı ile yetki belgesi hakkında bilgi veren BESOB Başkanı Arif Tak, Bursa Valiliği’nden gelen öneri doğrultusunda Belgelendirme Merkezi kurduklarını ifade etti. Merkezin, Türk Akreditasyon Kurumu’ndan aldığı sertifika ile uluslararası alanda geçerli yetki belgesi vermeye hak kazandığını dile getiren Tak, proje ortakları ve teknik ekibe teşekkür etti.

    Proje ortaklarından Bursa Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Birimi’nden Sorumlu Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ise AB hibe programına Türkiye’den 200 projenin başvurduğunu, bunlardan sadece 26’sının kabul edildiğini hatırlattı. AB yolundaki Türkiye’nin mesleki yeterlilik alanında uyum sağlayacak çalışmalar yapmak zorunda olduğunu hatırlatan Usta, 26 proje arasında BESOB Voctest Personel Belgelendirme Merkezi’nin de yer aldığını belirtti.

    Usta, şunları söyledi: “Artık her işi yaparım devri yok. Ne yaparsan yap, aldığın eğitimi, ya da iş deneyimini, bilgini belgelendirmek zorundasın. Alaylı diye tabir ettiğimiz sektör çalışanları, Dokuma Kumaş Desinatörlüğü alanında verilecek sertifika ile dünyanın her ülkesinde iş bulma imkânına kavuşacak.”

    BESOB Proje Yöneticisi Gülbin Okur da, proje sürecini anlattı. AB Hibe programından aldıkları 236 bin Euro hibe ile yaşama geçirdikleri BESOB Voctest Personel Belgelendirme Merkezi’ni kurduklarını kaydeden Okur, bu süreçte teknik altyapı kurulmasından, kurum ve kuruluşlarla işbirliğine kadar, çalıştaylar gerçekleştirilmesinde soru bankası oluşturulmasına kadar çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

    Merkez olarak Dokuma Kumaş Desinatörlüğü alanında yasalarda belirtilen 3, 4 ve 5. Seviye Ulusal Meslek Standartları’nın geliştirilmesini ve mesleki yeterliliklerin oluşturulmasını amaçladıklarını ifade eden BESOB Proje Yöneticisi Gülbin Okur, merkezin verdiği yetki belgesinin işveren ve çalışanlara sağladığı avantajları da anlattı.


CİHAN