"Büyükçekmece depremi iyi bir mesaj"

İstanbul'da merkez üssü Büyükçekmece ve derinliği 13 km olan 3.8 büyüklüğünde bir deprem oldu.

Büyükçekmece depremi iyi bir mesaj
19 Ekim 2012 Cuma 12:03 tarihinde eklendi, 5.434 kez okundu.

Hürriyet'in haberine göre, Ahmet Ercan, depremlerin genelde 5-10 km derinlikte olduğunu belirterek, ''O bölgede 13 km derinlikte depremin olması beklenen olası büyük depremin de 13 km derinlikte olabileceğinin işareti olarak algılanabilir. Daha derinde büyük bir depremin olabileceği düşüncesi de yıkımın daha az olmasına neden olabilir. Bu açıdan ben bu durumu iyi haber olarak değerlendiriyorum'' dedi.

 
Ahmet Ercan, şunları söyledi:
 
''İstanbul'da büyük deprem için çok erken daha. Şu anda İstanbul'da büyük deprem olması çok şaşırtıcı olur. Büyük deprem 2029'dan önce olamaz. Ama Marmara'da büyük deprem oluncaya kadar 5,5 ve 5,7'ye kadar depremler olacaktır. Gelecek büyük depremin yeri, odak derinliği, vuruş gücü ve kırılma noktasını belirlemede yararlanıyoruz bunlardan. Halkımız kaygıya kapılmasın. Bir yerde gerginlik yok şu anda.
 
ORADA EN BÜYÜK DEPREM 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE OLUR
 
Büyükçekmece-Çatalca kırığımız var. Kuzey Anadolu ile kesim yeri etkindir. Burada olabilecek en büyük deprem 4,5'tür. Bundan sonra daha büyük bir deprem gelmesi beklenmez. 3.8 büyük deprem kategorisine girmez. Halkımız paniğe kapılmasın.
 
BÜYÜKÇEKMECE 3 KAT DAHA BÜYÜK HİSSEDİYOR
 
Büyükçekmece'deki yerin deprem davranışı çok kötüdür. Geçmişteki büyük depremde Kumburgaz, Silivri, Beylikdüzü, Gürpınar, Avcılar, Bakırköy, Yeşilköy, Eminönü yarımadası gibi yerler deprem dalgalarını aşağı yukarı 2,5 - 3 kat büyüterek yansıttılar. Bu durum, yer özelliklerinden kaynaklanıyor. O nedenle burada yaşayanlar çok güçlü sallantıyı daha güçlü hissetti. Ümraniye, Maslak, Kadıköy gibi yerlerde ise daha az hissedildi. Bu olağan bir durum.
 
13 KM DERİNDE OLMASI İYİ HABER
 
Sallantının 13 km derinlikte olması granit katmanı içinde gerginlik boşalması olduğunu gösterir. Bu durum, yörede gelecek büyük depremin 13-14 km derinde ve aynı granit katman içinde olacağının işaretidir. Depremler genelde 5-10 km derinde olur. Ben bunu biraz iyi bir haber olarak değerlendiriyorum. Bugünkü depremin daha derinde olması gelecek büyük depremin de daha derinde olabileceğinin işaretidir.
 
Bugünkü sallantı için yeni depremin öncüsü denilemez. Arkasından büyük deprem beklemiyorum. Halk panik yapmasın, İstanbul'dan korkmasın. Kaçacak bir durum yok.''