Büyükerşen’den sert sözler

Yılmaz Büyükerşen’in de aralarında bulunduğu 16 belediye görevlisi hakkında ’Kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak’ ve ’resmi belgede sahtecilik’ suçlarıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün yapıldı.

Büyükerşenden sert sözler
10 Temmuz 2013 Çarşamba 15:48 tarihinde eklendi, 1.140 kez okundu.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in de aralarında bulunduğu 16 belediye görevlisi hakkında ’Kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak’ ve ’resmi belgede sahtecilik’ suçlarıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün yapıldı. Büyükerşen ve belediye görevlileri adliye önünde toplanan kalabalığın alkışları ile içeriye girdi. Büyükerşen savunmasında, "Maksat çamur atmaktır, seçimlerden önce bizleri itibarsızlaştırmaktır. Seçimlerde alamadıkları Büyükşehir Belediyesi’ni bu defa yargı formatıyla almaya çalışıyorlar. Bu da darbeye teşebbüstür" dedi.
 
Başkan Büyükerşen ve belediye çalışanları hakkındaki dava, o dönem il başkanı olan Ak Parti Milletvekili Salih Koca ile aynı partiden Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri Ahmet Süzer, Türkan Polatoğlu, Pınar Turhanoğlu, Tuncer Köküner, Akif Çizmelioğlu ve Zihni Çalışkan’ın 2010 yılında cumhuriyet savcılığına şikayetleri üzerine açıldı. Büyükerşen ve 17 kişi, 2006-2008 yılları arasındaki işlemlerde ’ihaleye fesat karıştırıldığı’ ve ’Resmi belgede sahtecilik’ yapmakla suçlandı.
 
GEÇEN DURUŞMAYA KATILMADILAR
 
Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşması geçen 17 Mayıs tarihinde yapıldı. Tamamı tutuksuz olan sanıklar Yılmaz Büyükerşen, Büyükşehir Belediyesi Şirketler Koordinatörü Rıza Oruçhan Tansel, Fen İşler Daire Başkanı Selahattin Arpacı, Genel Sekreter Yardımcısı Tuna Gürsel Gülerşen, Satın Alma Daire Başkanı Mehmet Recai Erdir, Genel Sekreter Yardımcısı Canan Demir, İmar İnşaat Genel Müdürü Ercenk Şıkyazar, eski genel sekreter Erdin Erol, belediye çalışanları Niyazi Solak, Yılmaz Kükdamar, Aytaç Ünverdi, Gürol Güner, Ahmet Fırat Bilgili, Necati Harman, Zehra Kaya ve Erdal Kaval yazılı mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Sanıklar arasında yer alan Büyükşehir Belediyesi eski genel sekreteri Mustafa Mansız’ın 12 Nisan 2013 tarihinde kalp krizinden yaşamını yitirmiş olduğu, mahkeme heyetine bildirildi.
 
ALKIŞLANDILAR
 
Bugün yapılan ikinci duruşma nedeniyle Eskişehir Adliye Sarayı önüne önce, aralarında Turgut Kazan’ın da bulunduğu sanık avukatları, CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, CHP Parti Meclisi üyesi Prof.Dr. Gaye Usluer, CHP İl Başkanı Erman Gölet, partililer, belediye çalışanları ile demokratik kitle örgütü temsilcileri geldi.
 
Bir süre sonra korumasıyla birlikte elinde evrakla gelen Yılmaz Büyükerşen, Adliye Sarayı önündeki kalabalık tarafından alkışlandı. Alkışlarla Adliye Sarayı’nın A kapısından içeriye giren Büyükerşen, basın mensuplarına herhangi bir açıklamada bulunmayacağını söyledi, Büyükerşen’in arkasından gelen diğer sanıklar da alkışlar arasında içeriye girdi.
 
Duruşmaya müdahil olarak katılan AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca için mahkeme heyeti suçtan zarar görmediği gerekçesiyle müdahil olarak katılmasının reddine karar verdi.
 
45 YILDA ELİMDE BİNLERCE DOSYA GEÇTİ
 
Duruşmada ilk olarak sanıklardan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen kendini savundu. Sinevizyon gösterimi ile yapılan işleri belge ve fotoğraflarla anlatan Büyükerşen, savcılığa verdiği ifadeyi aynen kabul ettiğini söyledi. Büyükerşen, "45 yıl süresince binlerce alım satım işlerinde, binlerce ihaleye katıldım. Elimden binlerce dosya geçti. Bu 45 yıl süresinde devletin bütün denetim organları tarafından denetlendik. Bırakın milyonluk değil, bir tek kuruş dahi ortaya atılmış yolsuzluk olmadı" dedi.
 
Kendisi hakkında bazı siyasetçilerin zaman zaman karalama kampanyası yaptıklarını, özel gazeteler bastırıp bunları cami önlerinde dağıttıklarını söyleyen Büyükerşen’in konuşması dinleyiciler arasında bulunan AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı avukat Vahap Ata tepki gösterdi. Büyükerşen’in avukatları Ata’nın davayla ilgisinin bulunmadığını bu nedenle salondan dışarı çıkarılmasını istedi. Mahkeme heyeti ise Ata’yı dışarı çıkarmayıp uyardı.
 
"BU DA DARBEYE BİR TEŞEBBÜSTÜR"
 
Savunmasına devam eden Yılmaz Büyükerşen, bilirkişilerin bağımsız ve görevinin ehli olmadıkları öne sürerek şöyle dedi:
 
"İhale, yasalara uygun olarak yapılmıştır. Bilirkişiler iktidara bağlı bir takım kişilerdir. Bilirkişiler tarafsız, bağımsız ve ehli kişiler değildir. Bilimsellikten uzaktır. Siyasi emellere göre soruşturma yapılmıştır. Maksat çamur atmaktır, seçimlerden önce bizleri itibarsızlaştırmaktır. Geçen 2 seçimde de komplo tutmadı. Seçimlerde alamadıkları Büyükşehir Belediyesi’ni bu defa yargı formatıyla almaya çalışıyorlar. Bu da darbeye teşebbüstür. Dosyada tek bir delil, herhangi bir dinleme, tanık ve ihaleye katılan iştirakçilerin herhangi bir şikayeti yoktur. Belediye şirketleri Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuştur. Bu şirketler kar etse de zarar etse de belediyenindir."
 
ÜZÜNTÜDEN GENEL SEKRETERİM VEFAT ETTİ
 
Kendisinin 45 yıldır her 5 yılda bir mal bildiriminde bulunduğunu belirten Yılmaz Büyükerşen, bu dava nedeniyle çalışma arkadaşlarının zarar gördüğünü söyledi. Büyükerşen, "Bu dava açıldıktan sonra arkadaşlarım psikolojik olarak zarar görmüştür. Üzüntüden genel sekreterim kalp krizinden vefat etmiştir. Arkadaşlarımın morali bozulmuştur. Ama benim moralim hiçbir zaman bozulmadı. Dava nedeniyle arkadaşlarım iş yapma konusunda zorluk çekmektedir. Belediye çarkı durmuştur. Bu yıl bitirmemiz gereken işler vardır. Bu çarkı döndürecekler de bu arkadaşlarımdır. Bu nedenle benim ve arkadaşlarımın vareste tutulmasını talep ediyorum. Çünkü işler bizi bekliyor" diye konuştu.
 
Diğer tutuksuz sanıklar da üzererine atılan suçlamaları kabul etmediklerini söyleyerek önümüzdeki duruşmada mahkeme heyetine savunmalarını yazılı olarak vereceklerini belirtti.
 
Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti duruşmayı 19 Eylül 2013 tarihine erteledi.

DHA