"Büyüklerimden helallik istedim"

Bakan Ergin, Bakırköy'de Adalet ve Hukuk Derneği'nin (AHD) yeni merkez binasının açılışına katıldı.

Büyüklerimden helallik istedim
20 Eylül 2013 Cuma 21:45 tarihinde eklendi.

28 Şubat döneminde siyasetin maruz kaldığı müdahalelerin gönül bağımlarında büyük yaralar açtığını anlatan Bakan Ergin, "Ve o gün siyaset yapan büyüklerimize gönülden bir takım sitemler gönderdik. Kabineden görev aldıktan sonra karşılaştığım olaylar, gördüğüm manzara geçmişte sitem ettiğim büyüklerimden helallik istememe yol açtı." dedi.

Türkiye demokrasisinin her sekiz, on senede bir darbe ve muhtıralarla kesintiye uğradığını hatırlatan Ergin, "Aslında siyaset tarihi diye bir şey söylemek doğru bir şey değil. Darbeler arası bir tarih demek daha doğru olur.

Adnan Menderes ve arkadaşların iş başına geldiği döneme ancak on yıl tahammül edilebilmiş. 1960'ta yapılan askeri darbeyle demokrasimiz askıya alınmış. Milletin gönlüne taht kurmuş başbakan ve arkadaşlarından 2 tanesi demokrasi şehidi olarak tarihimize geçmiştir. Arkasından evet bunlar yaptı biz de yapabiliriz diye düşünen bir kuşak gelmiş. Onun için 1960 müdahalesi darbelerin hem de babası olarak yaftalanır." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, Türkiye'de bir çok askeri müdahalenin gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Ergin, "Her sekiz, on senede bir müdahale ve darbeler ile askıya alınan bir 63 yıllık çok partili demokrasi hayatımız var. 2002 seçimlerinden sonra bu müdahaleci mantalite ile bizde muhatap olduk. 97 post modern müdahalesinde Hatay'da il başkanıydım.

O dönem siyasetin maruz kaldığı 28 Şubat müdahaleleriyle doğrusu gönül bağımızda büyük yaralar açtı. Ve o gün siyaset yapan büyüklerimize gönülden bir takım sitemler gönderdik. Milletin hukukunu korumak adına keşke biraz daha direnilseydi. Keşke milletin hukukunu korumak adına biraz daha fedakarlık yapılabilseydi diye içimizden geçirdik.

Yıllar sonra nasip oldu 2002'de milletvekili oldum. Grup Başkanvekilliği dönemi süresince karşı karşıya kaldığım hadiseler, parlamentonun yasama faaliyetini yaparken maruz kaldığı müdahale ve müdahale girişimlerini bizzat yaşadım. Kabineden görev aldıktan sonra karşılaştığım olaylar, gördüğüm manzara geçmişte sitem ettiğim büyüklerimden helallik istememe yol açtı. 2009 da AB ile tam üyelik müzakereleri yürüten bir Türkiye'nin kabine üyesi olarak karşılaşmış olduğum manzara bundan 12 sene önce bu durum daha vahimmiş, biz onlara haksızlık yapmışız gibi bir duyguya itti." şeklinde konuştu.

Türkiye'de bir dönem demokrasinin vesayet altına alındığını ifade eden Bakan Ergin, şunları söyledi; "Son 60 yıldır Avrupa'da 2-3 siyasi parti kapatılmıştır. 61 yılından sonra Türkiye'de ise, 25-26 siyasi parti kapatılmıştır. Bütün Avrupa'da 3 tane, Türkiye'de 25-26 siyasi parti kapatılmış. Böyle bir şey olmaz. Bu şekilde demokrasinin sürdürülebilirliğini kılmak mümkün değildir."

Adalet ve Hukuk Derneği'nin yeni bina açılış programı plaket programının ardında sona erdi.


CİHAN