"Büyükşehir Kanunu yeni bir başlangıç"

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Türkiye’de büyükşehir olma yolunun eskiden siyasi kritere göre belirlendiğini ifade etti.

Büyükşehir Kanunu yeni bir başlangıç
13 Ocak 2013 Pazar 18:12 tarihinde eklendi.

 

Osman Zolan, Erzurum büyükşehir olduğunda, Denizli’nin yarı nüfusuna sahip olduğunu, ekonomik olarak da kat kat geride olduğunu söyledi. 

İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB)'nin Denizli Anemon Otel’de düzenlediği toplantıya; Vali Abdülkadir Demir, Başkan Zolan, AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, TBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, vali yardımcıları, belediye başkan yardımcıları, kaymakamlar, belediye başkanları ile konuyla ilgili kamuda görevli çok sayıda personel ve meclis üyeleri katıldı. 
 
Başkan Zolan, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye’de büyükşehirle ilgili bir konunun gündeme gelmesinin, Denizli’nin haklılığından ve ısrarından kaynaklandığını belirtti. Büyükşehirin, Denizli için yeni bir başlangıç olduğunu vurgulayan Zolan, “Büyükşehir Kanunu'nun çok iyi bilinmesi gerekir. Bilgi eksikliği olduğunda kafalarda birçok soru işareti olur ve herkes kendi açısından bakarak, güzellikleri, olumsuzluk varmış gibi anlayabiliyor. Türkiye’de büyükşehir 1984 yılında başladı. 28 yılı aşkın süredir büyükşehir durumu devam etmektedir. Denizlimiz de o büyükşehirin imkânlarından yararlanmak için gayret göstermiştir. En son 1993’de büyükşehir olundu. Tabi o zamanki büyükşehir olma kriterleri, siyasi kritere göre oluyordu. Başka kriterlere bakılmış olsaydı, Denizli 1993’te büyükşehir olurdu. 1993’te Erzurum büyükşehir olduğunda Denizli’nin yarı nüfusuna sahipti. Sosyal ekonomik gelişmişliğe bakıldığında da şehrimizin kat kat gerisindeydi. Erzurum, Kayseri ve Samsun’un büyükşehir olduğu yerde Denizli’nin çoktan büyükşehir olması gerekiyordu.” dedi.
 
Milletvekili Zeybekci de büyükşehirin özellikle imar bütünlüğü açısından çelişkileri ortadan kaldıracağını dile getirdi. Zeybekci, şöyle dedi: “Sizin içinizden birisi olarak, Denizli’de yerel yönetimlerde birçok sorunlarla karşılaşmış birisi olarak, bir konuyu paylaşmak istiyorum. Bir kavşağımızda Başkarcı Belediyesi’ne, Hallaçlar Belediyesi’ne, Göveçlik Belediyesi’ne, Üçler Belediyesi’ne ve Gümüşler Belediyesi’ne ‘hoş geldiniz’ diye bir tabela vardı. Bunların hepsi de aynı kavşakta, aynı yerdeydi. Buradaki belediye başkanları kardeşlerimiz de imkânları ve kaynakları doğrultusunda Denizlimize hizmet etme gayreti içindeydi. Tabi çok fazla da çarpıklıklar ortaya çıkardı. Askeri Saha Geçiş Yolu’ndan çıkınca, Servergazi’ye çıkan yolu 3 şeride çıkaralım diye o dönem tabiri caizse adeta yalvardık.” 
 
Vali Demir de Türkiye'nin son 10 yılda hem idari hem mali hem de yerel yönetim anlamında çok önemli değişiklikler ve değişimler yaşandığını kaydetti. Değişimlerin mevzuat anlamında olmaması durumunda, Türkiye’nin beklenen değişimi yapamayacağını anlatan Demir, “Beklenen değişim o zaman imkânsızdı. Eğer biz bulunduğumuz yerden çok daha iyiye varabiliyorsak hedefe varmışız demektir. Önceden bir belediye başarılı olur hemen yanındaki başarısız olurdu. Eğer sadece hukuki düzenlemeyle bu iş gerçekleşmiş olsaydı, o zaman bunların tamamının başarılı olması gerekirdi. Şu anki kanuni düzenlemeyle yerel yönetimler anlamında bir dönüşüm yaşanacak. Bu süreç içersinde önemli olan bu yeni düzenlemeyi bir an önce uygulamaya başlanır hale getirmeliyiz. 2 ilçeyi kısa sürede tamamlamak zorundayız. Büyükşehir olmayla ilgili çok mücadele yapıldı. Burada Denizli’nin bir öncülüğü var. Bu konuda Denizli amacına ulaşmıştır.” şeklinde konuştu.
 
TBB Genel Sekreteri Güngör de devir tasfiye konuları hakkında bilgi verdi. Güngör, şunları kaydetti: “Neden böyle bir büyükşehire ihtiyaç duyuldu? Türkiye’de yerel yönetimlerin ölçek sorunu vardı. Bu getirilen büyükşehir modeli 2 kademeli bir modeldir. İl düzeyindeki bazı büyük işler büyükşehir tarafından daha küçük ölçekli yapılacak, yerel hizmetlerin ise ilçe belediyeleri tarafından yapılması öngörülüyor. Biz 500 nüfuslu belediyeye de 500 bin nüfuslu belediyeye de ufak tefek istisnalar hariç aynı görevleri yüklemişiz. Dolayısıyla bunların kapasitesi aynı hizmetleri görmek için yeterli olmuyor. Bu yasa ile bu durum ortadan kayboluyor ve bir bütünlük sağlanıyor.”
 
Konuşmaların ardından, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İlhami Aktaş da 6360 Sayılı Yasa'nın getirdiği değişiklikler ve yenilikler hakkında sunum yaptı. 

CİHAN