Buzulların altında gezindiler

Bilim insanları, sahip olduğu buzullar küresel ısınmanın tehdidi altında bulunan Antarktika’da yapılan incelemeleri bir adım öne taşıyarak, sualtının 3 boyutlu haritasını çıkardı.

Buzulların altında gezindiler
15 Ekim 2012 Pazartesi 17:16 tarihinde eklendi.

 

Küresel ısınmanın etkilerini farklı bir açıdan gözlemlemek isteyen bilim insanları, ilk kez yapılan bir projeye imza atarak, Antarktika’nın buzullarına ait 3 boyutlu harita hazırladı. Avustralya Antarktika Bölümü’ne bağlı araştırmacıların buz kırıcı Aurora Australis gemisi, helikopterler ve otonom sualtı araçları (AUV) kullanarak iki ayda gerçekleştirdikleri çalışmada, Antarktika’daki buzul kütlesinin alt ve üst tabakalarına ait harita elde edildi.
 
Buzullardaki zirveleri ve vadi benzeri oluşumları gözler önüne seren harita, Antarktika’nın sahip olduğu buzul miktarının anlaşılması için de önemli bir rol oynayacak. Araştırmacılar, bu bilginin uydularla elde edilebiliyor olmasına rağmen, uzaydan buzulların kalınlığı hakkında kesin bir sonuca ulaşılamadığını ifade etti. Ancak 3D harita ile bu sorunun da üstesinden gelinmiş olacak.
 
Projede yer alan Antarktika İklim ve Ekosistem İşbirliği Araştırma Merkezi’nden Guy Williams, mini denizaltılarla yürütülen ve Antarktika’da daha önceden bir benzeri gerçekleştirilmemiş olan çalışmanın, geçmişte kullanılan yötemlere kıyasla çok büyük bir ilerleme olduğunu ifade etti.
 
ÇİM BİÇERMİŞ GİBİ TARIYOR
Discovery News’e konuşan Williams, “Eskiden sondajlarla elde edilen veya gemiyle buz üzerinde hareket ederken yaptığımız ölçümlerle buzun kalınlığını tespit etmeye çalışırdık. Ancak AUV kullanarak çok ışınlı sonar teknolojisiyle tüm buz tabanını ayrıntılı bir şekilde görüntüleyebiliyoruz” dedi.
 
AUV, sualtında buzul tabakanın 20 metre kadar altına iniyor ve tıpkı bir çim biçme makinesi gibi ilerleyerek, sonar ile buzulun haritasını çıkarıyor. AUV tarafından elde edilen veriler, gemideki bilgisayar sistemine aktarılyor ve her taramanın ardından, taranan alanın  3D haritası çıkarılıyor.
 
Araştırmada yer alan Jan Lieser, “Küresel ısınma nedeniyle buzul kalınlığının nasıl etkilendiği, iklim değişikliğinin önemli göstergelerinden biri... Antarktika sularındaki buzullara ait kalınlığın zaman içinde nasıl değiştiğini tespit ederek, küresel ısınmanın etkilerini de gözlemleyebiliriz” dedi.
 
Antarktika’daki buzulların oranında yaşanan azalma, suyun ısısını, sudaki tuz oranını ve okyanus akımlarını doğrudan etkiliyor. Bu durum, buzu yaşamak için ev olarak kullanan ve besinini buzullardan elde eden plankton, karides ve balina gibi canlıların ölümüne neden oluyor.

NTV