Çağdaş'ın yaşatma mücadelesi

Ankara’nın Elmadağ İlçesi’nde doğuştan sağlık sorunları bulunan, bugüne kadar 10 kez ameliyat edilen 5 yaşındaki Çağday Kıyak için gereken 13 bin euro tutan anestezi ilacını alamayan ailesi ne yapacağını şaşırdı.

Çağdaşın yaşatma mücadelesi
20 Nisan 2014 Pazar 12:31 tarihinde eklendi.
Asgari ücretle bir şirkette çalışan baba Kürşat Kıyak ve eşi Reyyan, sağlık Bakanlığı ile duyarlı herkesten destek beklediğini söyledi.
 
Elmadağ’da bir gecekonduda oturan Reyyan- Kürşat Kıyak çiftinin tek çocuğu Çağdaş, her ameliyatı için 13 bin Euro tutan anestezi ilacı kullanıyor. Bir şirkette işçi olarak çalışan 35 yaşındaki Kürşat Kıyak, oğlunun şimdiye kadar 10 ameliyat geçirdiğini anlatırken şöyle dedi: "Bağışıklık sorunları nedeniyle yapılan her ameliyatında 13 bin euro’luk anestezi ilacı kullanılıyor. İşçi olarak çalışıyorum ayda benim elime 1000 TL bile geçmiyor. Oğlum Çağdaş önümüzdeki Mayıs ayında gelişmeyen kafatası için ameliyat olacak. Yine ameliyatta kullanılmak üzere 13 bin euro’luk aneztezi ilacı almamız gerekiyor."
 
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) oğlunun kullandığı ilacın yüzde 40’nı karşıladığını, kalan parayı kendisinin karşılaması gerektiğini belirten baba Kürşat Kıyak, "Oğlumun şimdiye kadar geçirdiği ameliyatlarda kullanılan ilaç bedellerini banka kredileri, eş, dost ve iş arkadaşlarımın yardımları sayesinde karşıladım. Şimdi dayanacak gücüm kalmadı. Oğlumun gözümüzün önünde erimesine eşimin ile birlikte dayanacak gücümüz kalmadı. Sağlık Bakanlığı ve tüm yetkililerden yardım, duyarlı vatandaşlardan destek bekliyoruz" dedi.
 
Eşi Reyyan ile 10 yıl önce evlendiğini ve dünyaya gelen 3 bebeklerini 3 ve 9 aylıkken kaybettiklerini anlatan Kürşat Kıyak, şöyle konuştu: "5 yaşındaki oğlum Çağdaş, sağlık problemleri ile dünyaya geldi. Şimdiye kadar 10 ameliyat oldu. Genetik sisteminde bozukluk olduğu için normal anestezi uygulandığında sağlığı bozuluyor ve kalbi duruyor. Bu nedenle her ameliyat öncesinde ’Dantrolen Sodyum’ ilacını kullanmak zorunda. Bu 13 bin Euro tutarında. Çağdaş, önümüzdeki Mayıs ayında hacettepe Hastanesi’nde dışarı değil de içe doğru gelişen kafası için Genel Cerrahi bölümünde ameliyat olacak. Paramız olmadığı için de ilacı alamaz durumdayız. Ne yapacağımızı bilemez haldeyiz."

DHA