Çağrı merkezi pazarı 1.6 milyardolara çıktı

Türkiye çağrı merkezi sektörü 2014 yılında yüzde 14 büyüyerek 1.6 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaştı.

Çağrı merkezi pazarı 1.6 milyardolara çıktı
30 Eylül 2014 Salı 13:55 tarihinde eklendi.
Çağrı merkezi sektörünü temsil eden Çağrı Merkezleri Derneği, IMI Conferences işbirliğiyle hayata geçirdiği, Türkiye çağrı merkezi pazarı hakkındaki en güncel ve kapsamlı araştırmasını tamamlandı.
 
ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, çağrı merkezlerinin 43 ilde faaliyet gösterdiğini vurguladı ve önümüzdeki dönemde Anadolu'nun her ilinde bir çağrı merkezi olacağını söyledi.
 
Sektördeki gelişmelere ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısına Tarakçı'nın yanı sıra, ÇMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Hakan Çelik, Gürcan Aladinli ve Mehmet Akgün katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan ve güncel pazar verilerini paylaşan Tarakçı, sektörde sağlanan istihdamın 80 bin kişiye ulaştığını belirterek şöyle konuştu:
 
ANADOLU'DA İSTİHDAMA KATKI
"Anadolu'nun birçok ilinde yapılan yeni yatırımlar sayesinde sektörümüz, bu illerin en büyük istihdam alanları, yatırımcılarımızda en büyük işverenleri haline geliyor. Yaptığımız araştırmaya göre, Anadolu'da 2014 yılında yapılacak çağrı merkezi yatırımlarının daha çok Ege, Marmara, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmasını bekliyoruz. Türkiye'deki çağrı merkezi sayısının şu an yaklaşık 1,200 adet olduğu tahmin edilmektedir."
 
KADIN İSTİHDAMI AĞIRLIKTA
Araştırmada, 2014 yılında da önceki yıllara benzer şekilde çağrı merkezlerinde çalışan Müşteri Temsilcilerinin çoğunluğunun kadın olduğu görülüyor ve yüzde 65 kadın istihdamı ile çağrı merkezi sektörü kadınların ekonomiye dahil olmalarına katkı sağlamaya devam ediyor.
 
GENÇLER TERCİH EDİYOR
2014 yılında da çağrı merkezlerinde çalışan Müşteri Temsilcilerinin yaş ortalaması gençlerin çağrı merkezi sektörünü tercih ettiğini gösterdi. Çalışanların yüzde 44.5'i 21-24 yaş aralığında, yüzde 26.7'si 25-29 yaş aralığında, yüzde 14.6 30 yaş ve üzeri, yüzde 14.2'si ise 18-20 yaş aralığında oldu.
 
EN BÜYÜK GRUP LİSE MEZUNU
Araştırma kapsamında çalışanların eğitim durumları ise; yüzde 35'i lise mezunu, yüzde 27'si üniversite mezunu, yüzde 25'i yüksekokul mezunu, yüzde 11'i öğrenci olarak ortaya çıktı.
 
ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, araştırma sonuçlarına göre çağrı merkezlerinin en çok telekomünikasyon ve finans sektörleri tarafından kullanıldığını belirterek sektörlerin kullanımları ile ilgili şu bilgileri verdi:
 
KAMUNUN İHTİYACI DA ARTIYOR
"Araştırmanın verileri gösteriyor ki kamu ve tüketim sektörünün çağrı merkezi kullanım ihtiyaçları giderek artmaktadır. E-devlet uygulamalarının gelişmesi ile birlikte vatandaşa daha yakın ve şeffaf yönetim anlayışına geçen kamu kurumları, çağrı merkezlerinden çok daha fazla istifade edecekler. Araştırma aynı zamanda çağrı merkezlerinin en çok Tele-Satış ve pazarlama ile müşteri hizmetleri alanlarında yoğun olarak kullanıldıklarını gösteriyor. Gelecekte perakende, e-ticaret ve hızlı tüketim sektörlerinin pazarlama faaliyetlerinde çağrı merkezleri ile çok daha fazla işbirliği içerisinde olacaklarını öngörüyoruz."