Çakma SMS’lere BTK el koydu

Polis ve diğer kamu çalışanlarının adını kullanarak telefon mesajı ile vatandaşı tuzağa düşürme vakaları artınca BTK olaya el koydu.

Çakma SMSlere BTK el koydu
11 Şubat 2012 Cumartesi 10:10 tarihinde eklendi.

 

Akşam gazetesinin haberine göre, kısa mesaj (SMS) yoluyla yapılan dolandırıcılıkların sayısı giderek artarken, özellikle polise ait 155 numarası kullanılarak atılan yanıltıcı mesajların önlenmesi için çalışma başlatıldı. Yurtdışı kaynaklı bir yazılımla, polis adına ya da tuzak kurulmak istenen kişinin numarası kullanılarak SMS'ler atıldığı saptandı. Bilgi Teknolojileri Kurumu da (BTK) operatörlerin, gönderilen mesajın gerçekten o kullanıcıya ait olup olmadığını tespit etmesini ve bu mesajların önlenmesini istedi.
 
YABANCI YAZILIM KULLANILIYOR
Konuya yönelik bir tebliğ taslağı hazırlayan BTK, SMS hizmetlerinde gönderici kimliğine ilişkin bilgilerin yanlış, yanıltıcı, boş veya hatalı olarak gönderildiği belirtilerek, bu durumun da kamuoyunda sıkıntılara ve şikayetlere neden olduğunu kaydetti.
 
Dolandırıcıların yurt dışı kaynaklı bir yazılımla attığı kısa mesajda gönderici bilgisi olarak 155 ya da 112 acil numarası yer alıyor. Bu mesajı alan kişiden acil bir durum için verilen hesap numarasına havale yapması isteniyor.
 
NUMARALARA KONTROL GELİYOR
YENİ tebliğ taslağına göre işletmeciler, gönderen bilgisinin normal bir cep numarası olup olmadığını kontrol edecek ve standartlara uymayan bir SMS çağrısı varsa bunu engelleyecek. Böylece, bir SMS'i gerçekte kim gönderiyor ise belli olacak. Bu şekilde vatandaşların dolandırıcılara inanarak işlem ya da havale yapması önlenecek.
 
ŞİRKETLERİN GÖRÜŞÜ ALINACAK
SMS gönderen bilgisinde boş ve eksik numaralar kullanılamayacak. Acil yardım çağrı hizmetlerine ya da güvenlik güçlerine tahsisli numaralar da yanıltıcı biçimde oluşturulamayacak. Yurt içinden veya yurtdışından başlayan kısa mesaj gönderimlerinde, yanlış ve yanıltıcı biçimde oluşturulmuş kısa mesajlar, alıcı işletmeci tarafından engellenecek. Ayrıca yurtdışından gönderilen kısa mesajlarda, Türkiye'deki bir abonenin uluslararası roaming (dolaşım) yapmadığı durumda, o kişiye ait numara gönderen kısmında yer almayacak. Gönderen numarasının rakam sayısı, normal cep numaralarına uygun olacak. Gönderen numarasında numara dışındaki ünlem, artı işareti türü işaretler kullanılamayacak. Söz konusu tebliğ, işletmecilerin görüşünün ardından yayınlanacak.