Çal'dan ilk domatesler Rusya'ya

DENİZLİ'de Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası'nın alternatif tarım kapsamında bu yıl başlattığı yayla seracılığında ilk domates hasadı yapıldı

Çaldan ilk domatesler Rusyaya
23 Temmuz 2016 Cumartesi 17:46 tarihinde eklendi.
DENİZLİ'de Çal Belediyesi ve Çal Ziraat Odası'nın alternatif tarım kapsamında bu yıl başlattığı yayla seracılığında ilk domates hasadı yapıldı. İlk ürünler Rusya'ya ve Suudi Arabistan'a ihraç edildi. Çal Belediye Başkanı MHP'li Fethi Akcan, önümüzdeki günlerde İtalya'ya da domates ihracatı yapacaklarını söyledi. 
 
Çal'da önceki ve geçen yıl, 220 bin dekar bağ alanı dondan etkilendi. 50 bin dekar bağ söküldü, yaklaşık 120 bin dekar alanda da üzüm üretimi düştü. Üretici mağdur olunca harekete geçen Çal Belediyesi, Çal Ziraat Odası'yla birlikte araştırmalar yapıp yayla seracılığı projesini hayata geçirdi. Bölgenin son 20 yıllık iklim değişikliği incelendi. Çal'ın 24 mahallesinin toprak analizleri yapıldı. Bölgeye uzman ekipler davet edildi. Çal'ın yayla seracılığı için uygun olduğu anlaşıldı. İlk etapta çok sayıda üreticiye seracılık hakkında bilgiler verildi. 22 aile bu yıl seracılık için harekete geçti. Çal Belediye Başkanı MHP'li Fethi Akcan, sera kuran üreticilere kefil oldu; fide ve sera ödemelerinin hasattan sonra başlamasını sağladı. Ayrıca, Çal Belediyesi bünyesinde kurulan Yeşil Çal A.Ş. de üreticilere alım garantisi verdi. 22 üretici 50 dekar alanda domates üretimine başladı. 
 
İlçede örtü altı seracılıkta üretilen ilk ürün domatesler düzenlenen törenle yola çıktı. İlk TIR bugün Çal'dan Rusya'ya hareket etti. Yarın ikinci TIR, Suudi Arabistan'a Çal domatesi götürecek. Önümüzdeki günlerde İtalya'ya da ihracat yapılacak. 
 
İlk ürünün ihraç edilmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan Başkan Akcan, hedeflerinin 2020 yılında 3 bin 500 dekar alanda sera kurmak olduğunu söyleyerek, "Sabaha kadar sevinçten uyuyamadım. Ülkemiz kötü günlerden geçiyor. Demokrasi ve adalet herkese lazım. Darbe girişiminin tartışıldığı bu kara günlerde biz büyük bir mutluluk yaşıyoruz. Çünkü üretiyoruz ve ürettiğimizi ihraç ediyoruz. İlk hasadımızı Rusya'ya Yeşil Çal markasıyla gönderdik. Vatanseverlik, milliyetçilik işte budur. Üretim, üretim diyoruz. Çal domatesi kendi markasıyla dünya mutfaklarında yerini almaya başladı" dedi. 
 
Başkan Akcan, Rusya ve Suudi Arabistan'a gönderilen domateslerin üreticiye katkısının 120 bin lira olduğunu, yıl sonuna kadar çeşitli ürünlerle beraber değişik ülkelere 5 milyon liralık ürün gönderileceğini söyledi.