Çamlıca Camisi'nde ilk namaz

Çamlıca Camisi'nde Kadir Gecesi'nde teravih namazı kılınacak, açılış daha sonra...

Çamlıca Camisinde ilk namaz
28 Haziran 2016 Salı 13:54 tarihinde eklendi.
Çamlıca Camisi'nde Kadir Gecesi'nde teravih namazı kılınacak, açılış daha sonra...
 
YAPIMINA 33 ay önce başlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi, Çamlıca Camisi inşaatında 72 metre yüksekliğindeki dev kubbenin ve 6 minaresinin yapımı tamamlandı. Kubbede iskele sökme işlemi başlarken daha sonra süslemelere geçilecek.
 
 
Yapımına başlandığında bu yılın Kadir gecesinde ibadete açılması planlanan caminin açılışıyla ilgili olarak konuşan İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, bazı bölümlerde inşaat çaışmalarının devam ettiğini söyledi. Külünk, "Çamlıca tepesinde yapmakta olduğumuz Çamlıca camii inşaatımızın ana kubbe betonunu geçen hafta tamamlayıp bayrağımızı diktik. Ana kubbemizin yanında 4 tane dilimli kubbemiz var. Onlar da tamamlandı. 6 minaremizi tamamladık. Külahlarını alemlerini yerine koyduk. Camimizin avulusunda revaklı kubbelerimizin süsleme çalışmalarına başladık. Camii avlumuzun mermer dömesini tamamlanmaya gayret ediyoruz. Kadir gecesinde camimiz avlusunda teravih namazı kılacağız" dedi.
 
DEV KUBBENİN BETON DÖKME İŞLEMİ BAŞLADI
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde 6 Ağustos 2013 tarihinde temelleri atılan ve yapımı büyük hızla devam eden Çamlıca Camisi inşaatında sona yaklaşılıyor. Yaklaşık 125 bin metrekare alanda devam eden inşaatın önemli bir adımı olan dev kubbenin yapımı tamamlandı. Üzerine Türk bayrağı çekilen 72 metre yüksekliği ve 35 metrelik çapı bulunan dev kubbenin dışında camide irili ufaklı 70 kubbe daha bulunuyor. Şu anda kubbede iskele sökme çalışmaları sürüyor. Bu işlem bittiğinde kubbenin süslemelerine geçileceği belirtildi.
 
MİNARELERİNİN TOPLAM UZUNLUĞU 608 METRE 
 
Öte yandan çamlıca camiinin 6 minaresi de tamamlandı. Külahları yerine yerleştiren minarelerde taş kaplama ve boyama işlemlerinde son rötuşlar yapıldığı belirtildi. 4'ü 107.1 metre 2’si ise 90’ar metre olan camii minarelerinin toplam uzunluğu 608 metreyi geçiyor. Boyama ve kaplama işlemlerinin bitmesinin ardından yanlarındaki kule vinçlerin söküleceği belirtildi.
 
 
BİR AFET ANINDA 100 BİN KİŞİYE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
 
 
Bittiğinde 50 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği büyüklükte olan Çamlıca Camisi'nin bir başka özelliği ile de ön plana çıktığını söyleyen anlatan İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, “Bu projenin ayrı bir özelliği daha var. Bizim kapalı alanlarımızda ihtiyaç halinde yaklaşık 100 bin insanı sivil savunma anlamında barındırabilecek büyüklükte. Yani herhangi bir deprem ya da başka bir sıkıntılı durumda bu proje 100 bin insanı barındırabiliyor. Bu da sivil savunma anlamında ciddi bir hizmet vereceği manasına geliyor” dedi.