Can Dündar'a saldırı davasında hakimden ''dövme'' uyarısı

Can Dündar'a, İstanbul Adalet Sarayı önünde silahlı saldırı düzenleyen ve gazeteci Yağız Şenkal'ın bacağından yaralanmasına neden olan tutuklu sanık Murat Şahin'in yargılanmasına başlandı.

Can Dündara saldırı davasında hakimden dövme uyarısı
29 Haziran 2016 Çarşamba 18:01 tarihinde eklendi.
Can Dündar'a, İstanbul Adalet Sarayı önünde silahlı saldırı düzenleyen ve gazeteci Yağız Şenkal'ın bacağından yaralanmasına neden olan tutuklu sanık Murat Şahin'in yargılanmasına başlandı.
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a MİT TIR'ları davasının karar arasında Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önünde silahlı saldırı düzenleyen Murat Şahin'in de aralarında bulunduğu 3 sanık hakim karşısına çıktı.
 
CAN DÜNDAR DURUŞMAYA KATILMADI
İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 8 yıl 10 aya kadar hapsi istenen tutuklu sanık Murat Şahin ile "Azmettirme" suçundan yargılanan tutuksuz sanık Ergün Celep ve "Silahı temin ettiği" öne sürülen tutuksuz sanık Sabri Boyacı katıldı. Duruşmaya Dündar yurtdışında olduğu için katılamazken, saldırıda yaralanan NTV muhabiri Yağız Şenkal duruşmada hazır bulundu.
 
"İSTESEYDİM 250 METREDEN VURURDUM"
Duruşmada ifade veren sanık Şahin, toplumsal olaylara duyarlı biri olduğunu, Can Dündar ve bir takım yazarların yazdığı yazılarla Türkiye'ye yönelik ciddi zararlar verdiğini düşündüğü için bu eylemi gerçekleştirdiğini öne sürdü. Amacının Can Dündar'ı öldürmek ya da yaralamak olmadığını belirten Şahin, "Amacım topluma mesaj vermekti. Çok iyi silah eğitimi aldım. Öldürmek isteseydim 250 metreden vururdum" diye konuştu.
 
"MİLLETİ UYANDIRMAK İÇİN"
Hakimin "Topluma ne gibi mesaj vermek istediniz" sorusuna Şahin, "Dündar'ın topluma verdiği zararı unutan insanlara hatırlatmak istedim. Eylem korkutmaktan ziyade toplumu bütünleştirmek içindi. Ben de milleti uyandırmak, hatırlatmak için yaptım" diye konuştu.
 
"HAVAYA ATEŞ ETSEYDİN"
Olaydan birkaç gün önce bu eylemi yapmayı düşündüğünü söyleyen Şahin'e hakim, "Korkutmak istiyorsanız havaya ateş etseydiniz" diye sordu. Şahin de, "Havaya ateş etseydim kime yönelik olduğu belli olmazdı. Biraz da korkutmaktı amacım. Kendisine nişan almadım" cevabını verdi.
 
CASUSLUK İDDİALARINDAN ETKİLENMİŞ
Sanığa soru yönelten Dündar'ın avukatı Bülent Utku, "Can Dündar'ın yazılarından etkilendiğinizi söylüyorsunuz. Bu eylemi yapmak için hangi yazısından etkilendiniz" diye sordu. Şahin de, "28 Şubat davası sonrası devletin gizli belgelerini yurtdışında yayınlamak ve Türkiye'nin sorunlarını yabancılara anlatması" şeklinde yanıt verdi. Avukat Utku'nun "Devlet büyüklerinin televizyon kanallarındaki casusluk iddiası sizi etkiledi mi" sorusuna ise, "Evet" diye yanıt verdi.
 
"KURU SIKI KULLANMAYI SEVMİYORUM"
Avukat Utku'nun "Korkutmak istediyseniz neden kuru sıkı silah kullanmadınız" sorusuna Şahin, "Kuru sıkı kullanmayı sevmiyorum" cevabını verdi. Şahin sorulması eylemi tek başına planladığını ve kimseden maddi destek almadığını söyledi.
Olayda yaralanan gazeteci Yağız Şenkal'dan özür dilediğini belirten Şahin, olayda kullandığı silahın kendisine ait olduğunu, silahı mahalleden arkadaşı olan sanık Sabri Boyacı'ya emaneten verdiğini, diğer sanık Ergün Celep'i ise ilk defa burada gördüğünü söyledi.
 
HAKİM DÖVMESİNİ KAPATMASI İÇİN SANIĞI UYARDI
Silahlı saldırıyı düzenleyen Murat Şahin'e silahı temin ettiği öne sürülen tutuksuz sanık Sabri Boyacı ise ifadesinde Murat Şahin'i mahaleden tanıdığını kendisine silah temin etmediğini bu eylemi gerçekleştireceğinden de haberinin olmadığını söyledi. Diğer tutuksuz sanık Ergün Celep'in yakın korumalığını yaptığını söyleyen sanık Sabri Boyacı, "Bu olayın patronumla da hiçbir ilgisi yok. Ona karşı da mahcubum. Suçu yokken o da burada sanık oldu" dedi. Hakim, Boyacı'yı uyararak sıyırarak gösterdiği kolundaki Türk bayrağı dövmesini kapatması konusunda uyardı. Azmettirmek suçundan yargılanan tutuksuz sanık Habip Ergün Celep ise ifadesinde, oto galericilik işiyle uğraştığını, neden sanık sıfatıyla yargılandığını bilmediğini belirtti. Sanık Murat Şahin'i tanımadığını, diğer sanık Sabri Boyacı'nın ise bir süre şoförlüğünü yaptığını anlattı.
 
YARALANAN GAZETCİ YAĞIZ ŞENKAL: EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUM
Saldırıda Murat Şahin'in silahından çıkan kurşunlardan birinin bacağını sıyırması sonucu yaralanan NTV Muhabiri Yağız Şenkal de, olay anını anlatarak, hedefin Can Dündar olduğunu söyledi. Yaralanma sonrası bacağından iki defa et parçası alındığını ve belli rahatsızlıklar geçirdiğini belirten Şenkal, sanıktan Murat Şahin'den şikayetçi olduğunu ve en ağır şekilde cezalandırılmasını istediğini söyledi.
 
TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ
Daha sonra söz alan avukatlar talepler de bulundu. Can Dündar'ın avukatı, sanığın işlediği eylemin kasten adam öldürmeye teşebbüs suçunu içerdiğini belirterek davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesini talep etti. Sanık Murat Şahin'in avukatı da sanığın öldürme kastinin bulunmadığını ileri sürerek tahliye talebinde bulundu. Ara kararını veren mahkeme hakimi sanık Murat Şahin'in tahliye talebini reddederek tutukluluğunun devamına karar verdi. Diğer sanıklar hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasına hükmeden hakim, bazı tanıkların zorla getirilmesine karar verdi. Duruşma, 28 Temmuz'a ertelendi.

DHA