Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. yıl dönümü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bazı savaşların dünyanın gidişatını değiştirdiğini, Çanakkale Savaşı'nın da bunlardan biri olduğunu söyledi.

Çanakkale Deniz Zaferinin 97. yıl dönümü
16 Mart 2012 Cuma 22:07 tarihinde eklendi, 1.069 kez okundu.

Eker, AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları tarafından düzenlenen, ''Çanakkale Şehitlerini Anma Töreni''nde, önemli günleri art arda yaşadıklarını söyledi. 
    
12 Mart'ın, İstiklal Marşı'nın kabulünün 91. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü olduğunu hatırlatan Eker, ''18 Mart ise Çanakkale destanının yazıldığı gün. Biz her iki olayda da Mehmet Akif Ersoy'u anmadan geçemiyoruz. Çanakkale Savaşı'nı Ersoy'suz düşünmek mümkün değil'' dedi. 
    
Bazı savaşların dünyanın gidişatını değiştirdiğini vurgulayan Eker, Çanakkale Savaşı'nın da bunlardan biri olduğunu ifade etti. 
    
Eker, ''Çanakkale Savaşı böyle bir savaş. Mesela, Çanakkale Savaşı, Çarlık Rusyası'nın yıkılmasıyla ilişkili. Daha birçok etkileri var. Çanakkale Savaşı'nın en enterasan yönü ise bu savaşla tarih sahibi olmayan bazı devletler tarih sahibi olmuştur. Avustralya ve Yeni Zelanda bu savaşla kimlik bulmuşlar, bir tarihleri olmuştur'' ifadesini kullandı. 
    
''Çanakkale Savaşı, henüz askerlik çağına bile gelmemiş 10 binlerce vatan evladının şehadet şerbetini içtiği zaferdir'' diyen Eker, Almanyalı bir hemşirenin savaş anılarında ''Türk askerlerinin son nefeslerini Allah, Muhammet diyerek verdiklerini'' anlattığına işaret etti. 
    
Allah'ın bu millete bir daha böyle acılar yaşatmamasını dileyen Eker, şehitleri saygı, minnet ve şükranla bir kez daha andıklarını söyledi. 
    
''Hiç kimse Çanakkale Savaşı'nı Mehmet Akif Ersoy kadar lirik, destansı ve evrensel değerlere yaslanarak bu kadar yoğun bir hissle anlatmamıştır'' diyen Eker, İstiklal Marşı'nın kabulünün 91. yıl dönümü dolayısıyla Ersoy'u yeniden andıklarını ifade etti. 
    
Ersoy'un hayatının da örnek alınması gerektiğini vurgulayan Eker, gençlerden onu iyi anlamalarını ve tanımalarını istedi. 
     
-''Benim hayatımda etkili biri''- 
     
Ersoy'un hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Eker, Diyarbakır'da imam hatip lisesinde okurken her yıl Safahat'tan bazı bölümleri tiyatrolaştırarak sahnelediklerini söyledi. 
    
Eker, Ersoy'un kendi hayatında etkili biri olduğuna değinerek, veterinerlik fakültesini tercih etmesinde Mehmet Akif Ersoy'un da veteriner hekim olmasının katkısının büyük olduğunu belirtti. 
    
Ersoy'un, İstanbul Halkalı'daki, ''Baytar Mektebi''ni bitirdiğini hatırlatan Eker, milli şairin genel müdür yardımcılığı seviyesine kadar ulaştığını ifade etti. Ersoy'un, genel müdürüne yapılan bir haksızlık nedeniyle görevinden istifa ettiğini bildiren Eker, ''Bu yüzden de çok yüksek ahlak abidesi birisi'' dedi. 
    
Ersoy için ''Din ve dil'' gibi iki önemli mukaddes olduğunun altını çizen Eker, Ersoy'un toplumu çok yakından tanıdığını ve gözlemlediğini belirtti. 
    
Dilin önemine de değinen Eker, gençlerden tıpkı Ersoy gibi çok yönlü olmalarını istedi. 
     
-''Her karışı şehit kanıyla sulanmış bir coğrafyada yaşıyoruz''- 
     
AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı İsmail Karaosmanoğlu da sözlerine Çanakkale Savaşı'nda şehit olanlara rahmet dileyerek başladı. 
    
''Her karışı şehit kanıyla sulanmış bir coğrafyada yaşıyoruz'' diyen Karaosmanoğlu, ''O nedenle bu topraklarda yaşamanın bize yüklediği tarihi bir sorumluluk var. Hepimizin bunun bilincinde olması ve çok çalışmamız lazım'' ifadesini kullandı. 
    
Türkiye'nin AK Parti hükümetleri ile tekrar hak ettiği hedeflere koşmaya başladığını vurgulayan Karaosmanoğlu, ''1900'lerin başında 1800'lerin ortalarında bunlar yapılsaydı, belki de yaşadığımız sıkıntıları yaşamayacaktık'' dedi. 
    
Çanakkale'yle ilgili şiirlerin ve Kuran'ı Kerim'in de okunduğu anma töreninin sonunda Çanakkale Zaferi'nin anlatıldığı ''Kınalı Kuzular'' adlı belgeselin gösterimi yapıldı.