Çankaya Köşkü'de Holosko rüzgarı esti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Resmi bir ziyaret için ülkemizde bulunan Slovakya Cumhurbaşkanı İvan Gasparovic ve eşi onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

20 Ağustos 2013 Salı 22:31 tarihinde eklendi.

Çankaya Köşkü'deki yemeğe çok sayıda bakan ve işadamı katıldı. Köşkteki yemeğin en ilgi çeken ismi ise Beşiktaş'ın Slovakya'lı futbolcusu Filip Holosko ve eşi Adela oldu. Holosko çifti ile yemeğe katılanlan konuklar yakından ilgilendiler.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovakya Cumhurbaşkanı İvan Gasparovic ve eşini Türkiye'de ağırlamaktan kıvanç duyduğunu ifade ederek, "Diplomatik ilişkilerimizin mazisi 20 yıl olarak görünse de, halklarımız arasındaki etkileşim ve dostluğun geçmişi daha eskilere dayanmaktadır.

Slovak yazar Krizan, 2011’de basılan “Slovakya’daki Türk İzleri: Gerçekler, Mitler, Efsaneler” adlı kitabında bu etkileşimin köklerini 470 yıl öncesine kadar götürmektedir. Türkiye’de de yayınlanan bu kitap, halklarımız arasındaki dostluğun az bilinen yönlerini gün ışığına çıkartmaktadır.

Bu kapsamda Türk ve Slovak toplumlarının adet, kültür, gelenek ve göreneklerinin birbirini ne kadar etkilediğini ortaya koymaktadır. Karpuz, kestane, karabuğday ve lalenin Türklerle birlikte Slovak kültüründe yer ettiğine işaret etmektedir. Ayrıca, günümüzde de yaşatılan kültür izlerine dikkat çekmektedir." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki etkileşimin ayaklarından birinin ülkemizi ziyaret eden Slovak turistler olduğunu hatırlatarak bu tür ilişkilerin iki ülke arasında güçlü beşeri köprüler inşa ettiğini vurgulayarak "Slovakya'da Türkçe ’ye ve Türk kültürüne olan ilginin her geçen gün artması, bu beşeri bağların ne kadar güçlü olduğunun en güzel isbatıdır.

Her akşam Slovak ailelerin evlerine misafir olan Türk televizyon dizileri ise, dostluk ve muhabbetimizi hiç şüphesiz pekiştirmektedir. Benzer bir işlevi Türkiye’de Slovak sporcular yerine getirmektedir. Profesyonellik, disiplin, yetenek ve başarılarıyla tanıdığımız Slovak sporcular, Türk halkının gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. Benim de taraftarı olduğum Beşiktaş’ın yanısıra Fenerbahçe, Trabzonspor ve Bursaspor gibi güzide futbol takımlarımızda top koşturan gönüllü elçilerinizi hepimiz çok seviyor ve destekliyoruz. " şeklinde konuştu.

Slovakya Cumhurbaşkanı İvan Gasparovic ise Türkiye'ye geldiğinden beri hissettiği cömert misafirperlikten duyduğu memuniyeti dile getirerek Türkiye'nin AB'ye girme çabalarını tam desteklediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül'e hitaben konuşan Gasporoviç, "Avrupa Birliği üyesi olmaya çalışan bir ülkenin lideri olarak hayal kırıklığından da kurtarılamamış olduğunuzu çok iyi anlıyorum.

Bu yüzden Türkiye'nin AB'ye girme çabalarınıza Slovakya tarafından verilecek tam desteğe güvenebildiğinizi garanti ediyorum. Slovakya Türkiye'nin üyelik sürecinin gelişmelerini destekledi ve desteklemeye devam edecektir." şeklinde konuştu.

Köşk'teki yemekte Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eşi Esra Şimşek ile katılırken Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da hazır bulundu.


CİHAN